vineri, aprilie 18, 2008
Lumea hyperboreenilor
18 aprilie 1846 – S-a născut Nicolae Densusianu, autorul lucrării “Dacia preistorică” (m. 25.03.1911)
Prima ediţie a „Daciei preistorice” a apărut la Bucureşti, în 1913 şi numaidecît a creat scandal, întrucît tezele lui Densusianu erau atît de extravagante încît istoricii „serioşi” au refuzat să le discute. Autorul susţinea că, în neolitic, o mare migraţie umană, din teritoriul asiatic, s-a revărsat peste Europa, iar populaţia respectivă, numită pelasgă, ar fi constituit în jurul Dunării un vast imperiu. Interpretînd izvoarele mitologice indiene, egiptene şi greceşti, apelînd la folclorul românesc, Densusianu ajunge la concluzia că imperiul pelasg era condus de „zeii” panteonului grec, de fapt nişte personaje în carne şi oase. Uran bătrînul şi fiul său, Saturn, sînt regi pelasgi, sub care imperiul se întinde în Vest, peste Europa, şi în sud, peste toată peninsula balcanică, pînă în Egipt. Saturn a avut doi fii, din mame diferite – primul, Typhon, cel de-al doilea, Osiris. Între cei doi fraţi se dă o luptă care marchează apusul marelui regat preistoric, luptă rămasă în memoria popoarelor sub formă de mit. Pentru a convinge cititorul, Densusianu analizează relicve arheologice, compară artefacte, scutură vechile balade de praf, căutînd înţelesuri noi, face analize etimologice ale diverselor toponime din vechime. Indiferent dacă-l crezi sau nu, autorul te vrăjeşte cu erudiţia sa, te uluieşte cu concluziile, te emoţionează, vorbindu-ţi despre „biserica cea mare cu nouă altare”, templul lui Achile din Insula Albă, actuala Insulă a Şerpilor... În paginile „Daciei preistorice”, lumea hyperboreenilor se trezeşte la viaţă, în toată splendoarea sa, iar cititorul priveşte cu alţi ochi pietrele misterioase ale Sfinxului şi Babelor din Bucegi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Lucrarea poate fi fascinanta, dar logica nu sta deloc in picioare. Pe Saturn ar trebui sa-l cheme Cronos, ca doar grecii l-au avut primii, romanii rebotezandu-l mult dupa neolitic, nu? Iar daca admitem ca Typhon si Osiris ar fi frati, inseamna ca ori grecii ori egiptenii nu puteau sa faca diferenta intre mascul si femela. Nu de alta dar mama lui Typhon e zeita pamantului, Gaia, iar egiptenii il au pe Geb ca ZEU al pamantului, tatal lui Osiris. Deja ma doare mintea, dar daca intram un pic mai mult in subiect, cum Saturn e si el tatal lui Osiris o sa rezulte ca Saturn, Gaia si Geb sunt aceeasi persoana, deci Saturn a avut copii cu el insusi. Nu e de mirare ca istoricii au refuzat sa discute pe tema respectiva. Macar ideea de la baza filmului si serialelor Stargate are sens din punct de vedere logic :-))).
RăspundețiȘtergereSuper tare!!! L-ai desfiinţat pe bietul Densusianu din trei fraze... Dar dacă numele n-au nici o importanţă, rămîne în picioare ideea regatului pelasg?
RăspundețiȘtergereSincer, parerea mea e ca nu exista suficiente date pentru ca cineva sa sustina ca asta sau ala e adevarul. A fost odata, in vremuri prea indepartate... Si cum nu se poate demonstra cu date ca n-a fost, logic, ideea ramane in picioare.
RăspundețiȘtergere