joi, septembrie 24, 2009

Unde este mormîntul lui Dracula?


Sub această lespede zace un schelet fără cap

Mănăstirea Snagov

A venit toamna şi soarele blînd îndeamnă la călătorie, chiar una scurtă, de week-end. Aşa că, săptămîna aceasta, vă invit să vizitaţi Mănăstirea Snagov, aflată la vreo 30 de kilometri de capitală, în nordul judeţului Ilfov.

După ce traversaţi Bucureştiul, înscrieţi-vă pe „celebrul” DN1, spre Ploieşti, şi mergeţi cale de vreo jumătate de oră, apoi faceţi la stînga, pe o şosea surprinzător de bine întreţinută, prin pădure, care vă va duce pînă lîngă lac. Aici veţi negocia cu localnicii o traversare cu barca! Mănăstirea Snagov se află pe un ostrov, în mijlocul lacului, un loc încărcat de istorie şi mister. În timpul traversării, puteţi admira complexul Vila Lac, construit pe vremea lui Ceauşescu, folosit şi astăzi de Preşedinţia României, precum şi noile vile ale localnicilor…

O siluetă zveltă…

Iată-ne ajunşi pe ostrov! Printre copaci, se zăreşte silueta zveltă a mănăstirii, monument de artă feudală, probabil ctitorie tîrzie a lui Mircea cel Bătrîn, de la care a rămas şi prima atestare documentară, la 1408. Actuala biserică a fost refăcută din cărămidă, în stil bizantin, atonit, între 1517-1521, de către domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521), suferind mai apoi prefaceri în timpul lui Vlad Ţepeş şi Mircea Ciobanul. În interiorul monumentului conservat, care a suferit numeroase transformări şi restaurări, se pot distinge fresce din secolul al XV-lea, precum şi portretele lui Neagoe Basarab cu fiul său Teodosie şi ale lui Mircea Ciobanul cu familia sa. Dar faima Snagovului este legată de misteriosul domn Vlad Ţepeş. Istoricii spun că el a fortificat edificiul, a construit un pod, un turn de clopotniţă, o fîntînă, un tunel de refugiu, precum şi o închisoare pentru trădători şi răufăcători.

O dramă în familie

Personalitate complexă, Ţepeş a avut o viaţă aventuroasă. Nepot al lui Mircea cel Bătrîn şi fiu al lui Vlad Dracul, Ţepeş devine prinţ al Valahiei, după ce stătuse ostatic la curtea sultanului Murat al II-lea. Între el şi fratele său Radu cel Frumos se va naşte o duşmănie fără istov, iar tronul ţării se va juca între cei doi, o tragedie de care nu au fost străine marile puteri ale vremii – Imperiul Otoman şi Regatul Ungariei, aflate în conflict. Sprijinind cauza lui Matei Corvin, Ţepeş va atrage duşmănia sultanului, care, în 1462, ridică o oaste uriaşă pentru a-l pedepsi pe domnul valah. Ca să înfrunte pericolul, Ţepeş va folosi (cum am spune astăzi) tehnici de război asimetric, hărţuind imensa forţă turcească, atacînd pe timp de noapte, încercînd asasinarea lui Mahomed al II-lea. Documentele vremii menţionează că drumul spre Tîrgovişte, capitala lui Ţepeş, a fost un calvar pentru turci – pămînt pîrjolit şi cadavre de musulmani traşi în ţeapă. În aceste condiţii, sultanul se va retrage, nu înainte de a-l lăsa domn la Tîrgovişte pe Radu cel Frumos.

Asasinatul din pădurea Băltenilor

Urmează o perioadă foarte tulbure, în care fraţii încrîncenaţi se războiesc şi încearcă să-şi atragă bunăvoinţa boierilor. Pînă la urmă, Vlad pierde partida şi se refugiază în Cetatea Poienari, de unde, printr-un coridor secret, fuge în Transilvania, călăuzit de sătenii din Arefu. Conform legendei, atunci a fost momentul în care soţia lui Vlad, pentru a scăpa de temniţa turcească, s-a sinucis aruncîndu-se de pe o creastă înaltă - o scenă exploatată de Francis Ford Coppola în filmul Bram Stoker's Dracula. Arestat de Matei Corvin, fostul aliat, Ţepeş va sta încarcerat 12 ani la Vişegrad iar apoi doi ani la Buda. Va fi eliberat în 1475 la cererea lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, în contextul presiunilor turceşti tot mai mari asupra teritoriilor de la nord de Dunăre, şi va mai avea parte de o a treia domnie, în 1475, care se va încheia dezastruos, un an mai tîrziu. La sfîrşitul lui decembrie 1476, în pădurea din preajma Băltenilor, Ţepeş va fi asasinat, iar capul tăiat va fi trimis sultanului, spre confirmare… De aici, nimic nu e clar. Se presupune că trupul domnului a fost înmormîntat în mănăstirea Snagov, pe furiş, fără fast. La începutul secolului XX, arheologii au identificat un mormînt cu o lespede fără inscripţii, în care s-au găsit rămăşiţele unui personaj istoric, dar identificarea a fost imposibilă.

O lespede aşezată bizar

Legendă sau adevăr, astăzi, în biserică, veţi găsi o lespede aşezată bizar, în faţa altarului, prezentată drept mormîntul lui Vlad Ţepeş. Continuaţi-vă plimbarea, în jurul edificiului, printr-o grădină mănăstirească bine întreţinută, observaţi fîntîna din zonă, despre care se spune că are cea mai curată apă, întrucît sub ea sunt ascunse vasele de argint ale Domnului! În fine, puteţi să schimbaţi cîteva vorbe cu localnicii, care se vor grăbi să vă povestească cum, iarna, pe aici se aud urlete de lupi şi cum duhul vampirului mai bîntuie, încă, pe călătorii imprudenţi #

Un comentariu: