marți, mai 25, 2010

Istrate Micescu, legenda...
Ce figură interesantă acest Istrate Micescu, maestru al baroului interbelic, parlamentar liberal şi apoi „georgist”, latifundiar abraş şi mare iubitor de carte! Ar merita o monografie, în care să fie descrisă familia sa, coborîtoare dintr-un căpitan al lui Mihai Viteazu, stăpînă a moşiilor Ciumeşti şi Miceşti, studiile strălucite de Litere şi de Drept, cîştigarea catedrei de Drept Civil de la Facultatea din Iaşi, la un concurs în care l-a învins pe Nicolae Titulescu, activitatea sa politică, ciondănelile cu legionarii (pornite de la o scrisoare trimisă lui Codreanu care începea cu sintagma ironică „Domnule căpitan”), precum şi sfîrşitul cumplit în puşcăria comunistă de la Aiud. Conacul lui Micescu de la Ciumeşti (sat numit aşa de la ciuma lui Caragea, pe care comuniştii, pudibonzi, l-au rebotezat Argeşelu) este o bijuterie arhitecturală ce ar merita să intre într-un circuit cultural naţional. Aici, maestrul a redactat în timp record Constituţia din 1938, aici l-au vizitat mari scriitori dedulciţi la vînătoare... În mijlocul bibliotecii sale fabuloase, unde trona o statuie în mărime naturală a lui Mercur, zeul avocaţilor, Istrate Micescu era „cel mai autentic dintre umanişti, trăind în plină Renaştere”. Evident, din biblioteca asta nu se mai păstrează aproape nimic, fiind devastată şi jefuită de trupele sovietice „eliberatoare”...

P.S. Am povestit astăzi, pentru TVR3, toate acestea şi altele multe. Vă anunţ data exactă cînd se dă pe post.

12 comentarii:

Mişu spunea...

Bravo, coane! Aştept, acum, să te văz! Părea sexy intervievatoarea bruneţică, i-ai spus că mă cunoşti? :)

Cristian Cocea spunea...

Aşa am intrat în vorbă - spunîndu-i că sînt prietenul tău!

Daniel Betonel spunea...

Tatiiiiiiii..... ce tare ai ajuns. Sper ca nu ai lasat/o pe aia cu microfonu sa plece... Numai tale si Brad Pit ce mai arati asa.

Cristian Cocea spunea...

Dani - si eu stiam ca sint mai tare ca Brad Pitt! dar cind am vrut s-o opresc sa plece, nu m-am putut ridica de pe scaun...

literelibere spunea...

hei, Cristian, felicitari! asteptam informatiile cu privire la emisiune :). (nu voi continua cu nicio remarca sexista la adresa interlocutoarei tale).

Cristian Cocea spunea...

Oceania - draga mea, nu-i lua in seamă pe golanii ăştia care fluieră după femei :) Cît despre programarea emisiunii, nici eu nu ştiu prea mult - cică peste trei săptămîni, sper că nu după miezul nopţii :) P.S. Mi-a plăcut postul tău despre viaţa artificială. E mult de discutat... Poate dai drumul la comentarii.

Mişu spunea...

Ca să trecemla chestiuni concrete... Cum o cheamă pe intervievatoare?

literelibere spunea...

aaaa, sper si eu sa nu fie dupa miezul noptii caci eu pic de somn cam pe la 10-11. oricum, cred ca fac un sacrificiu :).

cat despre viata artificiala da, eram sigura ca-ti va atrage atentia, tinand cont de inclinatiile tale spre aceasta zona (ca de altfel si-ale mele). cat despre comentarii, nu stiu daca ai observat, la un moment dat, dupa cateva postari, dau drumul la comentariile anterioare.

Mishu, hehehe, n-o spuneam cu rautate, doar cu dorinta de empatie din partea partii masculine.

PS. Cristian, apropo de fluierat:cand eram in facultate, una dintre colegele mele a venit cu ideea de-a face un experiment. ne-am strans cateva fete si am inceput sa ne plimbam prin jurul facultatii fluierand si adresand diverse mesaje baietilor tineri pe care-i intalneam in jur. te asigur ca mesajele nu erau porcoase si totusi, baietii s-au simtit frustrati si contrariati, absolut toti.(scuze pentru offtopic)

Mişu spunea...

LITERE LIBERE: Ia fluieră-mă şi pe mine, să vedem... Mă contrariez? :)

Viaţa e prea multă & diversă şi aşa, naturală. Artificială ne mai trebuia? Vă daţi seama? Un nou Mişu sau un nou Cristi construiţi în laborator, peste 2000 de ani... Dar din ăia cu creier de cauciuc şi cu maţe de celofan. Şi când te saturi de ei, îi scoţi din priză.

Numele intervievatoarei, rog!

Geocer spunea...

Coane, de-acum vin zilnic pe-aici, ca nu vreau sa ratez informatia cu privire la emisiune.

MIHAI MARGOI spunea...

DA! ISTRATE MICESCU MIRCEA DJUVARA MIRCEA VULCANESCU ! NISTE URIASI CVASINECUNOSCUT! DIN CAUZA COMUNISTIOLOR BOLSEVICI SI AI ODRASLELOR LOR! IN SCHIMB SE FACE TAMTAM CU PLESU LIICEANU CARTARESCU!!

Anonim spunea...

Istrate Micescu a fost un antisemit activ si un ministru corupt.

A participat la moartea multor evrei si la multe procese in justitie trucate.

Un avocat stralucit dar fiinta respingatoare, un om fara caracter aservit nazistilor.

Un ministru care a participat la dezmembrarea Romaniei.

Un om care merita sa fie trecut in panteonul tradatorilor de cea mai joasa speta.

Alberto Kurtyan