duminică, august 30, 2009

Elena din Troia

Sparta, 1500 înainte de Hristos... Prinţesa unei aşezări neolitice din Peloponez părăseşte domiciliul conjugal, în braţele unui frumos străin. Soţul nu poate trece peste afront, mă-nţelegi, şi pleacă după ea. În fruntea a o sută de mii de războinici. Şi se naşte legenda...

Cum arăta, de fapt, Elena din Troia (din Sparta, mai corect... în Troia a ajuns!)? Homer o descrie cu pielea alba ca laptele (sau ca perla...), blondă şi înaltă. Cam aşa....



De fapt, la greci, a fi blond înseamnă... a avea tenul ceva mai deschis. Cercetările arheologice configurează un portret mult diferit. Femeile spartane îşi vopseau faţa cu pigment de plumb, ceea ce le făcea palide ca nişte stafii, peste care aplicau puncte roşii de vopsea. Rezultatul era remarcabil:

4 comentarii:

  1. Eterna fascinatie pentru blonde.. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Tinind cont ca meridionalii sint inchisi la culoare, da! Probabil ca blondele, ariene pur-singe, erau o raritate ! Şi ce e rar e preţios! Asta te face să te simţi bine, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe vremea aia se spune ca toti grecii aveau parul blond si ochii albastri. Inclin sa cred peste mare in Troia existau destule exemplare. Se pare ca in timp, pigmentul brun a dominat.
    Si astazi, majoritatea grecilor se nasc blonzi.

    Cred ca pe vremurile acelea, majoritari erau blonzii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce parere ai despre Bideberg Grup si chestii de genu asta?

    O adresa de mail unde te pot contacta ai?

    RăspundețiȘtergere