luni, august 03, 2009

Uman în Era Mulţimilor digitale


Internetul ucide cultura? Da, dacă prin cultură înţelegem acumularea de cunoştiinţe din diferite domenii, care n-au legătură cu specializarea noastră - aşa numita "cultură generală" (nu văd de ce aş memora capitala republicii Vanuatu, cînd o pot găsi uşor pe Google). Nu, dacă prin cultură înţelegem poezie, filosofie, sociologie, istorie, beletristică - adică domenii umaniste. Comparată cu o pagină din Platon, Tucidide sau Cicero (ca să rămîn la clasici), proza săracă a web-ului e lipsită de savoare şi înţelepciune. Ca să rămîi uman în Era Mulţimilor digitale, trebuie să înţelegi că nu toată informaţia are aceeaşi relevanţă. 90% din linkurile lui Google sînt gunoi. Ierarhia paginilor date de un motor de căutare se bazează pe numărul de accesări - dar notorietatea nu este un indiciu al valorii. Bloggerul Zoso (cel mai ...cel din România?) scrie neglijent, ideile lui sînt simple platitudini. Cu toate acestea, este mai citit decît Nicolae Labiş. Ca să rămîi uman în Era Mulţimilor digitale, trebuie să îţi cultivi disciplina creierului, care constă din exerciţii de scepticism, raţiune, răbdare. Scepticism în preluarea ideilor altora, raţiune în folosirea argumentelor, răbdare în citit, scris, activitate intelectuală. Cu cît vom folosi mai mult Internetul, cu atît vom citi mai puţine cărţi din scoarţă în scoarţă. Cu cît vom scrie mai mult pe blog, cu atît ne vor scădea şansele de a face un doctorat. De ce? Pentru că timpul e singura resursă neregenerabilă. Mai grav - prizonieri în ciberspaţiu, am uitat să ne plimbăm prin natură... A rămîne uman în Era Mulţimilor digitale înseamnă să folosim calculatorul ca pe o unealtă, să peripatetizăm, să dormim sub cerul liber... E nevoie de întoarcerea la Clasicism. Ironia e că lansez aceste idei tot în spaţiul virtual. Măcar la atît să folosească :)

2 comentarii:

  1. m-au atins cuvintele tale.
    ma surprind uneori ca ma gandesc la lumea digitala ca si cand asta ar fi lumea mea adevarata. eroare, imi zic, si ma intorc la cartile din librarii, la relatiile "reale" si la natura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oceania - ia să facem un calcul... Cîţi prieteni buni, în carne şi oase, frecventăm lunar? Doi? Trei? În schimb, pierdem vremea zilnic cu cel puţin 10 avatari pe mess.

    RăspundețiȘtergere