miercuri, mai 06, 2009

Arbanasi, un sat de piatră (Veliko Tarnovo - II)











Bulgarian roze











Arbanasi, noaptea










Gulerata de Arbanasi!










Vila jivkoviană










Arbanasi

Cine au fost Asăneştii? E momentul pentru o mică paranteză istorică. Cercetătorii sunt de părere că, în primul mileniu de după Hristos, populaţia formată prin amestecul dacilor cu romanii ocupa nu numai nordul Dunării, actualul teritoriu al României, ci se întindea şi spre sud, în Balcani. Migraţiile slavilor, survenite după anul 500, au împărţit această populaţie în „insule” etnice. Astfel, la miazănoapte, au rămas daco-românii, iar la miazăzi – macedo-românii, împrăştiaţi din Croaţia pînă la Muntele Athos. În Bulgaria, toponime precum Vlahinia, Banişor, Targovişte sau Păsărel probează această locuire. Cronicarii bizantini notează marea răscoală a fraţilor vlahi Petru şi Asan, care, pe la 1187, se împotriveau împăratului Isaac Anghelos. Sprijiniţi de boierii bulgari, Asăneştii au succese militare notabile, după care, spune Constantin Giurăscu, Petru începuse să poarte chiar o coroniţă de aur şi încălţări roşii, rezervate împăratului! Marea fortăreaţă de pe Iantra a fost construită în acea vreme, anii de vîrf ai oraşului Veliko Tarnovo. După cei doi, la conducere a urmat al treilea frate Asan, Ioniţă Caloianul, care a reuşit chiar să-l bată pe celebrul cavaler Balduin de Flandra, conducătorul cruciadei a patra. Luat prizonier la Adrianopole, Balduin avea să moară, ostatic, într-un turn închisoare la Ţareveţ. Apoi, statul întemeiat de Asăneşti avea să devină, în foarte scurtă vreme, un stat exclusiv bulgar. Peste două sute de ani de la faptele de arme ale vlahilor şi bulgarilor, turcii vor da lovitura de graţie acestei formaţiuni politice, iar Bulgaria îşi va recăpăta independenţa abia în secolul al XIX-lea, la fel ca România, în urma războiului ruso-turc.

Arbanasi, satul de piatră

Dar nu e prea mult timp pentru reverie. Urmează să găsim cazare, iar aici ne bizuim pe noroc. Cum nu vrem să stăm în oraş, plecăm spre satul Arbanasi, veche aşezare de negustori, plasată strategic pe înaltul podiş din jurul lui Veliko Tarnovo. Sunt patru kilometri de urcuş, pe o şosea îngustă dar bine întreţinută. Aici avea Tudor Jivkov o vilă de protocol, pentru că-i plăcea să vadă lucrurile de sus! Evident, vila (transformată acum în hotel) e plină, bulgarii cu bani au fugit de-acasă, pentru un 1 mai în natură. Totuşi, găsim un han în centrul satului şi ne cazăm fără probleme. Cam scump, trei nopţi fac 240 de leva (circa 120 de euro), dar nu ne dă mîna să facem mofturi. Se va dovedi o alegere bună. Locul e curat, are o curte interioară cu gazon şi terasă, restaurantul e la parter. Scăpăm de bagaje şi plecăm în explorare cît ai clipi. Şi, zău, ai ce vedea. Cu casele sale de piatră, ascunse în spatele unor garduri masive, parcă ar fi o aşezare ardelenească. În centru, bancomat VISA şi reviste occidentale, magazine de antichităţi şi cîrcimioare… Oameni liniştiţi, stînd la un pahar de raki. Turişti plimbîndu-se. Dăm o raită pe la vila jivkoviană, plasată într-un parc imens, cu plante mediteraneene. Are heliport şi piscină, iar interioarele luxoase ascund inşi fumînd havane, tolăniţi în fotolii de piele. Vedem şi biserica Nativităţii, o casă ca toate celelalte, fără turle, fără nimic. Ni se explică bizareria – turcii nu permiteau cultul creştin. Astfel, locuitorii din Arbanasi, îndeosebi negustori albanezi strămutaţi, se întîlneau în clandestinitate, ca să-şi ţină religia… Vom încheia ziua, în cel mai plăcut mod, la o friptură de miel stropită cu roze „Chateau Karnobat” 2004. Sec şi bun.

5 comentarii:

  1. sa inteleg ca a fost un 1 mai excelent:).

    interesante lucrurile despre macedo-romani. nu ca nu le-as fi stiut dar e placut sa auzi ca stiu si altii cate ceva despre nemul meu:).

    RăspundețiȘtergere
  2. macedo-romanii, neam versatil si energic, ca orice populatie traind in diaspora!

    RăspundețiȘtergere
  3. aproape adevarat... cu niste greseli neintentionate, ramani nu au nimic de a face istoric cu dacii si romanii, dar descrierea de mai sus se refera la un adevar si anume ca romani se trag din zona balcania. de undeva din zona Monte Negro-Albania unde si scum gasim poporul "aromani" stromasii romanilor. ceace invatam din cartile de istorie sunt povesti, bineinteles inventate cu un scop anume...

    RăspundețiȘtergere
  4. - Românii din teritoriul ocupat azi de statul român sunt urmașii daco-geților (triburi trace) peste care au venit - ne place sau nu - numeroase popoare migratoare.
    - Cei de la sud de Dunăre au capotat mai repede, mai izolați fiind. De altfel dialectele megleno-român, istro-româm, dalmat, cel din zona Friuglia, Veneția trecînd prin Romansch din Elveția, provendal, catalan, portughez arată o trecere continuă și o legătură imposibil de negat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Istoria este foarte ciudată, iar romanizarea geto-dacilor o mare mistificare, dupa doar 165 ani de ocupatie a 1/3 din Marea Getae!
    Pe teritoriul viitoarei Moldove n-au ajuns deloc romanii, deci cine i-a ”latinizat” pe getii liberi din nord-est?...cei care au atacat permanent Dacia Felix romana si din cauza carora s-a abandonat Limesul Transalutan...
    Aromânii sau vlahii macedoneni sunt urmasii traco-getilor, de aceea vorbesc o limbă română arhaică, care nu s-a modernizat ca daco-româna, etnogeneza popoarelor balcanice s-a produs cu totul altfel decât au vrut veneticii cuceritori s-o dovedească.
    Altfel, paratea modernă din Veliko Târnovo seamănă foarte mult cu Piteștiul de pe coline!

    RăspundețiȘtergere