luni, ianuarie 14, 2008

Povestea zilei - O minte strălucită


1898 - A murit Lewis Carroll (Charles Dodgson), scriitor englez şi matematician, autorul celebrei povestiri "Alice în tara minunilor" (n. 27.01.1832).

Trebuie c-aţi văzut “A Beautiful Mind” şi-aţi lăcrimat discret urmărind povestea matematicianului John Forbes Nash jr., condamnat să lupte cu făpturile imaginare ale strălucitei dar bolnavei sale minţi. Ei bine, vă asigur că filmul ar fi fost mai tare dacă l-ar fi avut ca erou pe Charles Lutwidge Dodgson, personaj victorian, profesor de matematică la Oxford, cel care a creat-o pe Alice. Dar n-ar fi putut să-l joace Russell Crowe, desigur… pentru şuia figură a lui Dodgson ar fi fost mai bun Jim Carrey, cu zîmbetul său adresat fantomelor, cu pasul aritmic, cu un umăr mai ridicat decît celălalt. Şi obsesiile ar fi fost altele. Nash vedea peste tot mesaje criptate, în timp ce Carroll era îndrăgostit de fetiţe, urmărind să le seducă, pasiunea sa, cu puternică tentă sexuală, fiind sublimată în poveşti încîntătoare, încărcate de joc, paradox şi nonsens. Nevroza lui Nash era una sumbră, născută din angoasele războiului rece, în timp ce boala lui Carroll a fost mai senină, predispunînd la visare. Şi, în ciuda recuzitei victoriene (jocul de cricket sau convenţiile legate de etichetă), în pofida obscurităţii anumitor pasaje, copiii din ultima sută de ani simt asta, amuzîndu-se copios cu povestea Alicei. Aşa că filmul nostru imaginar ar fi trebuit să fie o comedie pe cinste !

2 comentarii:

  1. off-topic.am demarat constructia unui sit general cu o prima sectiune : enciclopedie de idei si o alta de turism.daca ma poti ajuta cu ceva articole(doar copy-paste, fara alta truda );pentru turism ai o carte intreaga si poate gasesti si pentru mine cateva file...asta in cazul in care nu ai tu alte proiecte web...pe server va fi probabil intr-o luna, o luna jumate(am cumparat domeniul, hostul si programarea e pe la jumate).practic tu esti autorul tu esti proprietarul.
    eu sunt cersetorul...

    RăspundețiȘtergere
  2. bine, cersetorule! O sa dau ceva... Intinde mina :)

    RăspundețiȘtergere