sâmbătă, iunie 26, 2010

Arta exploatării de sine


La „Humanitas” a apărut „Arta exploatării de sine”, o interesantă carte scrisă de un jurnalist german, Jakob Schrenk, specialist în ceea ce s-ar putea numi „minunata lume nouă a muncii corporatiste”, în care graniţele dintre viaţa privată şi cea de la serviciu tind să dispară. Sub etichete precum „orar flexibil de muncă” sau „biroul ca spaţiu vital”, se construieşte un om nou şi o nouă etică existenţială. Dresaţi de mici pentru competiţie, trecînd prin operaţii estetice care să-i transforme în produse perfecte, angajaţii secolului nostru îşi confundă propriile interese cu acela ale companiei, îşi internalizează prietenii şi se exploatează pe sine ca operă de artă. Schrenk scrie pagini pătrunzătoare, pornind de la detalii neînsemnate – de exemplu, de la observaţia că, acum, Germania nu mai este condusă de lideri graşi, precum Kohl sau Erhard, care se lăsau fotografiaţi fumînd trabuc, în apropierea unor alimente nesănătoase, de exemplu a verzei cu cîrnaţi. Nu, noua elită politico-financiară face sport, are pielea întinsă şi dinţii curaţi. Depunerile de osînză, altădată indicator al statutului social respectabil, nu mai fac pe nimeni să exclame: “Priviţi, acest om îşi permite să mănînce zahăr! „ ci, mai degrabă: „Priviţi un om bolnav!”. Este trecerea de la valorile societăţii penuriei la cele ale societăţii belşugului. Perfect de acord. În România, burtoşii cu lanţuri de aur încă populează plajele de fiţe de la Mamaia, iar politicienii încă nu merg la sală. Dar trendul există – Boc coseşte în natură, Băsescu dansează, Udrea călăreşte. Ceea ce mă face să cred că sîntem pe drumul cel bun – vom deveni şi noi o societate a abundenţei!

5 comentarii:

  1. imi pare o carte interesanta asa ca mi-am trecut-o pe lista. mersi

    PS. nu cred ca e rau sa traiesti intr-o societate a abundentei atata timp cat tu esti un cumpatat. iar a manca sanatos intr-o epoca in care aproape orice aliment contine otravuri, iarasi imi pare un lucru bun.

    scuze pentru carcoteli. stiu ca esti un tip tolerant, de-aia imi permit pareri aici :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Oceania - ce se întîmplă, însă, atunci cînd societatea te obligă să-ţi transformi corpul, conform noii imagini a succesului? Adică atunci cînd trebuie să treci prin operaţii estetice, dacă vrei succes în PR sau comunicare, adică atunci cînd trebuie să iei stimulente ca să-ţi depăşeşti limitele? Corpul ca o carte de vizită... Optimizarea corpului... Transhumanism...

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Forget Bare Necessities!
    Si cum se numeste asta? Sclavagismul corporatist?

    RăspundețiȘtergere
  4. Humidor - mai rău! Exploatarea omului de către el însuşi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristi, inteleg perfect ceea ce spui. vin dintr-o zona in care aspectul fizic e vital. colegi de-ai meu, barbati, merg regulat la solar si-si opereaza pleoapele.

    eu n-as face operatii estetice doar pt ca sunt prea dureroase (suntem inca in preistoria schimbarilor fizice) dar, daca ar fi posibila o ameliorare a inteligentei sau a starii de sanatare, n-as ezita nicio clipa sa-mi implantez ceva :).

    RăspundețiȘtergere