miercuri, septembrie 26, 2007
Bine aţi venit în frigider!
Rugaţi-vă lui Dumnezeu ca iarna asta să fie la fel de blîndă precum precedenta! Sau, dacă sînteţi atei, puneţi-vă speranţele în teoria încălzirii globale! Altfel, tare mă tem că, la datoriile pe care le are Termoficarea din Piteşti, vom tremura cu toţii. De frig şi de frica întreţinerii...
Cifrele sînt cunoscute. Au fost rostite, marţi seară, în şedinţa de consiliu... Termoficarea are datorii de sute de milioane de lei noi către principalii săi furnizori, îndeosebi Distrigaz. Directorii şi managerii au pierdut de mult şirul banilor – e ca şi cînd te-ai uita într-o prăpastie fără fund. În aceste condiţii, cu conturile varză, societatea abia mai poate plăti salariile şi există pericolul ca să nu se facă aprovizionarea cu combustibil. De ceva vreme, umblă vorba că, de disperare, se încearcă vînzarea CET Sud către Distrigaz, ca să se mai şteargă din datorii. Colac peste pupăză, numai anul acesta au venit de la bugetul de stat 136 de miliarde de lei vechi, pentru reabilitarea conductelor. Banii s-au cheltuit dar datoriile au rămas.
Primarul Tudor Pendiuc încearcă să se păstreze optimist. Pentru cine întreabă, edilul e gata să explice că uriaşa datorie s-a acumulat în ani, întrucît a fost o politică de stat. Toate guvernele au ţinut jos preţul gigacaloriei, obligînd societăţile de termoficare să lucreze în pierdere. Lasă că vă dăm noi bani, să compensaţi! – ar fi zis oficialii. Numai că, totdeauna, compensarea a fost mai mică decît s-ar fi cuvenit. De aceea, s-au strîns datorii peste datorii. Dar nu e sfîrşitul lumii, se grăbeşte Pendiuc să adauge. Cu banii de la guvern, s-au modernizat traseele, s-au reabilitat punctele termice! Au scăzut pierderile, de la 30% la 3%. Lasă că ne-om descurca şi anul acesta!
În ce ne priveşte, noi sîntem de altă părere. Nu mai merge cu descurcatul. Consiliul local şi Primăria Piteşti poartă întreaga responsabilitate a numirii managerilor şi directorilor de la societăţile din subordine. N-am nimic cu directorul Richiţeanu, n-am schimbat cu domnia sa mai mult de trei vorbe, dar cred că trebuia demis de mult. Şi, împreună cu dînsul, întreaga sa echipă managerială. La patron, dacă nu îţi îndeplineşti obiectivele, zbori de nu te vezi, oricît de manager te-ai numi! Îmi închipui că domnul Richiţeanu, împreună cu echipa, au avut ca obiectiv rentabilizarea societăţii. N-au făcut-o... Şi sînt lăsaţi în continuare pe posturi. Iar salariul merge, merge...
De ce să-i schimb acum? – mi-a spus, ieri, primarul Pendiuc. Lasă-i să ne scoată din găleată şi abia apoi îi demitem... Că le-ar fi uşor să plece. Oare? În toată lumea, conform contractului, managerul plăteşte oalele sparte. Acţionarii îl schimbă şi îl urmăresc în justiţie. Mă tem că primarul Pendiuc ori e naiv, sperînd performanţă din partea unei echipe care n-a performat, ori nu spune ce crede – faptul că nu mai găseşte pe nimeni să se bage într-o treabă stricată iremediabil. Şi atunci, e la fel de vinovat ca şi experţii numiţi la Termoficare... Ca un modest contribuabil, îi recomand ca, măcar în ceasul al doisprezecelea, să taie în carne vie. Ar fi un exemplu că se doreşte rezolvarea situaţiei.
Nu sînt expert în servicii publice ci în comunicare. Or, în această postură, vă asigur că se impunea un exerciţiu de comunicare mai responsabil între conducerea Termoficării şi consiliul local. Dacă nu exista soluţie de rentabilizare a serviciului, managerii erau obligaţi să vină şi să raporteze acţionarului. “Domnilor, nu ne descurcăm cu banii ăştia. Faceţi dumneavoastră, municipalitatea, un credit, să schimbăm tehnologiile, să modernizăm. Sau lansaţi o ofertă de parteneriat, cu o firmă privată...”. Nimic din toate acestea, numai cereri repetate de creştere a preţului gigacaloriei, care au făcut ca Piteştiul să figureze într-un Top 10 al oraşelor cu cheltuieli mari de întreţinere! Nu e normal.
Termoficarea trebuie să spună clar cum stă, ce poate să facă şi ce nu. După aceea, responsabilitatea trece pe umerii consiliului. În lipsa oricărei soluţii, Tudor Pendiuc şi onor consilierii trebuie să recunoască înfrîngerea şi să ne anunţe – treceţi pe centrale individuale, pe gaz sau electrice! S-a mai văzut, la Curtea de Argeş, unde municipalitatea a încurajat, inclusiv financiar, o astfel de soluţie. Om vinde ce s-o putea de la Termoficare, inclusiv scaunul domnului director Richiţeanu, şi, cu ce luăm, cu ce mai punem noi, s-o strînge de o sută de mii de centrale! Dar să ni se spună, nu să fim duşi cu preşul. Altfel, la iarnă, pe panourile rutiere cu “Piteşti, 5 km”, propun să se adauge şi oportuna urare “Bine aţi venit în frigider!”
Labels:
jurnalism
Trec prin viaţă cu ochii larg deschişi...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu