duminică, aprilie 27, 2014

Următorii 200 de ani


Găsesc la Kim Stanley Robinson o cronologie ficțională a următorilor 200 de ani - plauzibilă și complexă, ea pledează pentru Marea Roire, ieșirea speciei din groapa de potențial a Pămîntului, dar nu uită că istoria este o succesiune de oportunități și crize.

2005-2060. Perioada Eschivării, de la sfîrșitul postmodernismului (2005, anunțul ONU privind schimbarea climei) pînă la data intrării în criză. Ani irosiți.

2060-2130. Criza. Dispariția gheții estivale arctice, topirea ireversibilă a permafrostului, cu eliberare de metan și creștere majoră, inevitabilă, a nivelului mării. Încălzire cu 5 grade, creștere a nivelului mării cu 5 metri. "Furtuna perfectă" - penurie de alimente și apă, revolte în masă, rate catastrofale ale deceselor pe toate continentele, vîrf al ratei de extincție a altor specii. Apar primele baze selenare și stații științifice pe Marte.

2130-2160. Redresarea. O mutație a valorilor. Revoluții, IA-uri puternice, fabrici autoreplicatoare, începerea terraformării lui Marte, obținerea energiei prin fuziune, biologie sintetică dezvoltată, eforturi de modificare a climei, lifturi spațiale pe Pămînt și Marte, propulsie spațială rapidă, începerea diasporei spațiale, semnarea Acordului Mondragon între colonii, o formă de cooperare economică, pe bază de schimb, respingînd principiul capitalist al profitului.

2160-2220. Accelerando. Aplicarea completă a tuturor puterilor noilor tehnologii, printre care creșterea longevității umane, terraformarea lui Marte, urmată de revoluția marțiană, diaspora completă în sistemul solar, sfredelirea marilor asteroizi pentru construcția de terarii, începutul terraformării lui Venus, intrarea lui Marte în Acordul Mondragon. Noi forme de artă, educație, sexualitate, socializare, muncă. Resurecția speciilor dispărute în terarii cu ecosisteme proiectate. Diaspora continuă.

2220-2270. Ritardando. Crește izolaționismul. Marte se retrage din Mondragon, odată isprăvită terraformarea. Sînt ocupate cele mai bune puncte pentru terarii și sînt exploatate complet rezervele imediat disponibile de heliu, azot, pămînturi rare, combustibili fosili și fotosinteză. Proiectul de longevitate nu este complet distribuit - conflicte de clasă. Tehnologie cuantică de calcul, prin colapsarea funcției de undă - se obțin viteze de calcul cu ordine de mărime mai mari decît la computerele clasice. E evidențiată limita calculului cuantic. Spațialii folosesc augmentări cerebrale.

2270-2320. Balcanizarea. Pe fondul tensiunilor Marte-Pămînt, care duc la agresiuni și război rece pentru controlul sistemului solar, proliferează terariile neafiliate și dispar, voit, numeroase colonii dincolo de "orizonturile de evenimente". Penurie de volatile, tezaurizare și tribalism, autonomizare. 

(K.S. Robinson - "2312", ed. Nemira, București, 2013. Imaginea - NG, Making Mars the New Earth , un articol interesant pe care îl găsiți aici - http://ngm.nationalgeographic.com/big-idea/07/mars)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu