miercuri, aprilie 20, 2011

Iluzia Eului

De unde vine atîta nefericire în sufletul celor din jur? Fără îndoială, din inflaţia eului. Ascultaţi-i pe oameni – rari sînt cei care nu vorbesc despre ei, despre dorinţele, despre posesiunile, despre rangurile lor. Toate bune şi frumoase cînd lucrurile merg bine. Dar, inevitabil, ceva din lume ajunge să rănească eul. Fie nu ne putem realiza toate dorinţele, fie pierdem ceva, fie coborîm în funcţie. Soluţia, spune budismul, e să înţelegem că eul nu există. E iluzoriu, ca şi lumea fenomenelor. Nu stă nici în trup, nici în suflet, nici în cuplarea lor. Tot ce există e o veşnică fîlfîire a Vălului Maiei, o fluctuaţie cuantică, o colapsare a funcţiei de undă probabilistice. Sau, dacă vă place mai mult, trăim într-un vis, avem consistenţa visului, în creierul Marelui Visător. Acceptînd asta, s-ar putea să ne consumăm mult mai puţin pentru iluzii şi să ne concentrăm pe „aici şi acum”, bucurîndu-ne de minunea că sîntem vii.

4 comentarii:

  1. Cred ca daca ne-am "hrani" din esenta lucrurilor simple, am putea fi pe deplin fericiti. Fericiti ca rasare soarele, fericiti ca putem privi stelele, fericirea sta in lucrurile simple si fiecare picatura de ploaie ne-ar face mult mai fericiti. Atunci am trai existenta noastra la maxim... Cu multa stima Geanina Druga, pentru un om care mi-a marcat existenta Dl-lui Cristian Cocea

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei, Janine, să nu exagerăm :) Toate bune?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeu este nonactiune,nu face nimic insa este observatorul miscarii energiei din intreg universul,energie din care este alcatuit si omul si materia si gandurile si corpul placerii (sufletul).Ideea liberului arbitru este cea mai mare iluzie pentru om fiindca nu este nimeni sa faca nimic deoarece constienta(dumnezeu)este observator,iar energia vibreaza dupa legi prestabilite.Cind spun"eu ma duc sa ma culc",cine este acest "eu",fiindca in univers nu exista decit energie si constiinta colectiva(constiinta martor, dumnezeu).Nu ramane decit sa fim simpli spectatori la filmul numit viata,fiindca de la inceputul universului pana la sfarsit energia vibreaza prestabilit,adica deja e scris tot ce se va intampla indiferent de iluzia omului ca el "isi face destinul cu mana lui".

    RăspundețiȘtergere