sâmbătă, ianuarie 02, 2010

Cînd piaţa nu mai reglează nimic

Vizită la Rîmnic. Fac slalom cu maşina printre gropile nou-apărute pe un drum, altădată, excelent. În jurul Cotmenei, craterele au şi 25 de cm adîncime. Număr cinci maşini trase pe dreapta, cu roţile strîmbate. Ce naiba, că n-au fost ninsori atît de mari, nici îngheţuri care să macine asfaltul? Probabil că nisipul aruncat distruge carosabilul. În Austria, şoselele urcă la peste 2500 m şi sînt ca în palmă, chiar după ninsoare. Înclin să cred că nu e vorba despre o simplă neglijenţă. La noi, firmele angajate să deszăpezească fac şi lucrări de asfaltare. Aşa că iarna folosesc substanţe abrazive, ca să aibă comenzi de reparaţii primăvara! Sub ochii îngăduitori ai statului, aceşti clienţi abonaţi la banul public nu mai au nici o ruşine. Situaţia pare generalizată. Degeaba am externalizat şi am privatizat servicii de interes social, cum ar fi lucrările publice, dacă păstrăm monopolul comenzilor. Asta nu e o economie concurenţială, piaţa nu mai reglează nimic, calitatea serviciilor nu contează. De ochii lumii civilizate, am adoptat o legislaţie ce prevede licitaţii, caiete de sarcină şi condiţii de apreciere a ofertei. În practică, prin licitaţii electronice se cumpără rechizite de cîţiva lei, iar marile comenzi ajung acolo unde trebuie. De aceea spaţiul public arată jalnic, iar unii români au făcut averi în 20 de ani cît occidentalii într-o viaţă...

3 comentarii:

  1. Mama mea este din Curtea de Arges, Dumnezeu s-o odihneaca! Iubesc mult zona si ma bucur sa vad ca esti impregnat de un soi de atmosfera care mie mi-e familiara! Am citit predictiile tale de pe celalalt blog si sunt interesante...daca anul asta e al necuratului...la anul ce va mai fi???
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate observ, de multi ani, foarte multi, noi romanii suntem impartiti in doua categorii, cei care fura si cei care ii critica pe cei care fura. Tare as dori sa existe si o a treia categorie, a celor care isi vad de treba lor. Din pacate ultima categorie este pe cale de diparitie.
    Ignora-i, hai sa povestim numai despre lucruri frumoase. Sunt sigur ca intre cei care citesc postarea ta se afla dintre cele doua categorii, cei care vor sa fure si vor lua ca exemplu ideea si dintre cei care sunt obisnuiti sa critice, care vor duce mai departe critica. Printr-un calcul simplu, cei care vor duce mai departe critica nu vor face altceva decat sa propage metoda.

    Crezi ca este posibil, ca toti bloggeri din Romania sa vorbeasca numai despre lucruri frumoase in 2010?

    RăspundețiȘtergere
  3. Elena - găseşti previziuni pentru 2010 într-o postare recentă - apa se transformă în Vin...

    Anonim - dacă închizi ochii, Răul nu dispare. În schimb, dacă îl arăţi cu degetul, îl numeşti, ai făcut un prim pas pentru a-l exorciza. Cînd vrea să vindece un posedat, primul lucru pe care îl face Hristos e să afle NUMELE demonului.

    RăspundețiȘtergere