miercuri, ianuarie 13, 2010

Casa de Lut



N-o văzusem pînă acum. Pe o coastă de deal, la trei kilometri de satul argeşean Buneşti, se ridică o construcţie insolită – la prima vedere, pare o stînă tradiţională, însă forma e neobişnuită – circulară, cu o curte interioară rotundă şi camere plasate de jur-împrejur, pe prispă. De aproape, surpriza e şi mai mare – pereţii sunt din blocuri de pămînt galben, amestecat cu iarbă, iar structura de rezistenţă, precum şi acoperişul, sunt din lemn. Nu s-a folosit nici un strop de ciment şi nici prea multe cuie – doar atîtea cît să fixeze şiţa. „Casa de Lut” de la Buneşti este ridicată de studenţii Universităţii de Arhitectură Bucureşti, în zilele de practică din 2008-2009, sub conducerea arhitectei Ana Maria Goilav, autoarea proiectului. Experimentul Buneşti vrea să demonstreze că, într-o epocă a clădirilor din oţel şi sticlă, se poate reveni la stilul tradiţional de construcţie, cu condiţia să-ţi aminteşti vechile meşteşuguri. „Casa de Lut” cuprinde în ea mult mai multă pricepere decît s-ar crede – îmbinările de lemn sunt „în coadă de rîndunică”, lutul a fost bătut cu maiul şi „armat” cu fibre naturale, temeliile, săpate adînc, pe argilă, nu reţin apa. Fumul sobelor e lăsat să iasă prin pod, pentru a întări şindrila. Dacă ar fi dotată cu facilităţi elementare – apă, canal, izolaţie – cred că aş putea sta aici. Măcar o noapte :)

3 comentarii:

  1. Casele din lut sau chirpici se construiesc inca in Europa, nu numai la noi si sunt foarte apreciate. Au o izolatie termica foarte buna, vara sunt racoraoase, iarna calduroase. In Franta sunt destul de multe la tara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Humidor - se mai fac şi la noi, prin regiunile sărace, dar sînt vai de mama lor... S-au pierdut vechile meşteşuguri, iar arhitecţii de azi fac compromisuri cu meseria, făcîndu-le pe plac mîrlanilor cu bani.

    RăspundețiȘtergere
  3. cunoasteti pe cineva care mai face acste case?as dori si eu sa fac una


    RăspundețiȘtergere