joi, ianuarie 06, 2011

Previziuni la început de an

Astrologie
# După ce, în 2010, am stat sub gheara Tigrului (violent şi de o cruzime diabolică), uite că vine vremea să ne mai tragem sufletul şi să ne oblojim rănile cu blăniţa pufoasă a Iepurelui. Zodiacul chinezesc ne anunţă că 2011 stă sub semnul blîndului Urecheat, sentimental, diplomat şi cam leneş, dar extrem de atent la orice fel de pericol. Va fi o perioadă a renunţării la ceartă, care oricum nu-ţi bagă nimic în sac, în favoarea acţiunilor orientate egoist, către cîştigul personal şi al familiei. Dap, ce să zic... Că parcă pînă acum România a debordat de altruişti şi de idealişti! Dar tot e bine dacă mai scade zgomotul din spaţiul public. O singură nedumerire mi-a rămas – din 3 februarie încolo, omenirea va face sex pe fugă, frenetic, precum Iepurele de metal?

Economie
# Departe de a se fi rezolvat în 2010, criza economică mondială va cunoaşte noi aspecte în 2011. Sigur, asta e o probabilitate (pentru că economia nu operează cu adevăruri absolute, vorba lui Daniel Dăianu, ci cu seturi de ipoteze) însă una ... a dracului de probabilă! Mai precis, după bănci şi companii în faliment, s-ar putea să vedem oraşe şi state în faliment! Adică incapabile să îşi achite datoriile. Adică obligate să se împrumute. Adică silite să vîndă ceva din casă. Din păcate, România se regăseşte în toate cele trei ipostaze dinainte – are datorii la firme şi la cetăţeni, împrumută bani de la FMI şi îşi vinde resursele, companiile şi imobilele. Strîmtorarea de la nivel central se va transmite şi în teritoriu – se vor închide şcoli, spitale, primării.

Politică
# 2011 este an pre-electoral, ceea ce, în buna tradiţie politică românească, înseamnă că se deschide robinetul banilor de la buget. Şuvoaiele vor curge, desigur, către primarii Puterii, către fiefurile electorale portocalii şi verzi, pierzîndu-se în deşertul teritoriului. Doamne, cîte drumuri judeţene se vor mai asfalta, cîte podeţe se vor reface, cîte săli de sport şi patinoare se vor inaugura festiv! O politică investiţională de tip „praf în ochi”, în timp ce infrastructura cu adevărat utilă va stagna. Puneţi pariu că, în 2011, nu se vor face mai mult de 50 de km de autostradă? La nivel continental, sub preşedinţia Ungariei, Uniunea Europeană va trebui să facă faţă tendinţelor separatiste, manifestate în ţările bogate, sătule să tot plătească factura statelor balcanice şi est-europene. Iar la nivel mondial, Statele Unite ale Americii vor trebui să demonstreze că-şi păstrează rolul hegemonic, în faţa provocărilor chineze...

Demografie şi mediu
# La noi e simplu – populaţia va continua să scadă, să îmbătrînească şi să bage în faliment sistemul public de pensii. Scapă cine poate – fie lucrînd în străinătate, fie contribuind la un fond privat de pensii, fie retrăgîndu-se la ţară şi adaptîndu-se la o viaţă de Ev Mediu. La fel de simplă va fi şi relaţia românului cu mediul – vom continua exploatarea sălbatică a pădurilor, poluarea apelor şi a solului. Din fericire, dezindustrializarea are şi părţi bune - aerul va fi mai curat şi vom face bani din asta. Deşertificarea Olteniei va continua, în timp ce Moldova se va confrunta cu inundaţii. La nivel mondial, e mai complicat – probabil că populaţia va continua să crească, mai ales în Asia. Deja China nu mai are date statistice credibile iar India trece de un miliard de locuitori. Presiunea demografică se poate regla în trei moduri – fie prin reacţia Mamei Pămînt (foamete, cataclisme şi pandemii), fie prin război (puţin probabil, într-o lume interdependentă economic), fie prin migraţii şi colonizări. Ştiaţi că Beijingul cumpără terenuri agricole în Africa?

Mass Media
# În fine, cîte ceva şi despre domeniul nostru de activitate. Probabil că, în 2011, industria media din România va continua să agonizeze, alături de celelalte industrii. Bugetele de publicitate nu vor avea creşteri semnificative, iar televiziunea îşi va tăia felia cea mai mare din tort. Totuşi, e de presupus că mediul digital va absorbi mai mulţi bani din publicitate, fie că vorbim despre ediţiile electronice ale ziarelor, site-uri, bloguri, fie că privim către telefonia mobilă. Apropiindu-se alegerile locale, vom vedea cum apar diverse fiţuici, pretins independente, dar care se vor colora ca prin farmec, prin aprilie 2012. În lume, mass media tind să se globalizeze, transformîndu-se în Contraputeri mondiale – cel mai sugestiv exemplu în acest sens fiind site-ul WikiLeaks şi lupta sa cu Washingtonul #

3 comentarii: