marți, septembrie 21, 2010

Cum s-au iubit Dali şi Lorca

Cum la TV sînt numai spanacuri, în reluare, mă delectez cu un DVD – “Little Ashes”, un film hispano-britanic, din 2008, despre tinereţea lui Dali, Lorca şi Bunuel. Într-o Spanie conservatoare, în prag de război civil, cei trei formează un grup rebel, sfidînd prin comportament, experimentînd noi forme artistice, visînd cu ochii deschişi să cucerească lumea. Treptat, triunghiul se rupe, Lorca şi Dali intră într-o poveste de dragoste  homosexuală, neconsumată pînă la capăt, iar Bunuel, exclus, va învăţa ura şi gelozia. Bazîndu-se pe memoriile pictorului suprarealist, filmul a născut controverse, însă nimeni nu i-a contestat virtuţile artistice – este, într-adevăr, pictural. Simt nevoia să-l recitesc pe Lorca – o figură gravă, care s-a pronunţat în favoarea libertăţii, plătind cu viaţa. Uciderea sa, spune filmul, îi va conferi substanţă lui Dali – pentru că numai suferinţa îl împlineşte pe un creator…
P.S. În imagine, Dali (dreapta) şi Lorca, 1925

3 comentarii:

  1. da, Lorca a platit cu viata nu numai pt afinitatea lui cu Frontul Popular, ci si pentru orientarea sexuala.

    „verde que te quiero verde”...al sau Romance Sonambulo m-a urmarit multa vreme. poezia lui merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oceania - Nu mă încîntă comportamentul homosexualilor, dar cred că au dreptul să dispună cum vor de propriul corp (ca şi de cel al partenerilor majori, care au consimţit liber). Monstruos e cînd statul stabileşte norme de bună purtare în relaţii private.

    RăspundețiȘtergere
  3. ei vezi, suntem cam pe aceeasi lungime de unda :). cu diferenta ca eu nu fac diferente! in munca mea, cei mai multi colegi au o alta orientare sexuala decat a mea. am invatat de la ei ca ne asemanam enorm in toate. singura diferenta e patul. o chestiune intima care nu trebuie sa intereseze pe nimeni.

    PS. o mica precizare. chestia cu "partenerii majori" e o prejudecata. aceia se numesc pedofili, nu homosexuali. si cei mai multi, ca procent, sunt heterosexuali.

    RăspundețiȘtergere