miercuri, mai 27, 2009

Procurorii au arestat carnetele de notiţe!


Astăzi, procurorii DNA au percheziţionat sediul ziarului TOP şi al Argeş TV, de unde au ridicat calculatoare şi laptopuri. S-au deschis dulapurile de serviciu, pînă şi agendele jurnaliştilor au fost răsfoite ! Motivul? S-au căutat probe ale unor presupuse şantaje ("Perchezitiile s-au efectuat in conformitate cu disp.art.100 – 111 C.pr.pen., avand drept scop strangerea unor probe privind savarsirea unor infractiuni in legatura cu infractiunile de coruptie prevazute in Capitolul 2, Sectiunea a IV-a din Legea nr.78/2000" - citat din comunicatul DNA Piteşti). Background - se ştie că, de cîteva săptămîni, TOP-ul şi ARGEŞ TV (care aparţin lui Cornel Penescu, cercetat pentru corupţie în fotbal) au dus o viguroasă campanie de presă împotriva reţinerii patronului. Campanie cu care nu trebuie să fim neapărat de acord. Dar e libertate de expresie! Consecinţa percheziţiei - mîine, ziarul TOP ar putea să nu mai apară, din cauza lipsei computerelor... În aceste condiţii, indiferent de ce ar fi făcut Penescu, indiferent de ce şantaje îşi închipuie procurorii DNA că anchetează, consider că ziariştii de la TOP sînt victima unui ABUZ de putere. Acţiunea DNA, chiar justificată legal, le pune în pericol statutul profesional, slujba, credibilitatea! Ca să nu mai vorbim de ridicolul arestării ... carnetului de notiţe! Cred că se impune un protest comun al jurnaliştilor argeşeni, sesizarea organizaţiilor profesionale, naţionale şi internaţionale, precum şi deschiderea unui proces civil, prin care să fie cerute daune celor care au periclitat apariţia numărului de mîine al ziarului TOP. Acum nu mai e vorba despre Penescu ci despre nişte oameni, colegi de breaslă, cărora, într-un fel sau altul, li se încalcă drepturile! Jurnalişti, luaţi atitudine! Puterea judecătorească poate (şi trebuie) să fie controlată de celelalte puteri din stat. Am mai trăit asemenea abuzuri în anii '90, dar nu credeam că mai sînt posibile acum, după ce zicem că ne-am civilizat, fiind parte a Uniunii Europene. Jurnalişti argeşeni, lăsaţi rivalităţile deoparte! Cine tace în aceste momente nu merită să se numească gazetar.

P.S. Multumesc epitesti pentru fotografia din momentul perchezitiei...

4 comentarii:

  1. Deja actiunile intreprinse de catre procurori devin extrem de suspecte. Daca in alte cazuri similare totul a fost mult taraganat si in final musamalizat, in cazul lui Penescu se face exces de zel. Devine tot mai evident faptul ca in spatele acestor actiuni se afla o comanda politica. Mi se pare ca Dan Badea scria pe blog ca Penescu ar fi trebuit sa contribuie cu o anumita suma de bani la campania "printesei" Basescu pentru a scapa de acuzatii. Si a refuzat. Daca pentru asta s-a ajuns aici, atunci chiar ca nu exista dreptate in tara asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite că breasla, cît ar fi ea de dezbinată, a luat poziţie împotriva ABUZULUI procurorilor, vezi toată presa de astăzi. Mai puţin Smeoreanu, care cere desfiinţarea postului de televiziune şi a TOP-ului

    RăspundețiȘtergere
  3. Geocer - citind în fugă, am înţeles "prinţesa Bibescu"!
    Anonim - am văzut, e o mizerie. De ce nu mă miră?

    RăspundețiȘtergere
  4. Wilfried Birleanu28 mai 2009 la 18:15

    Desi Penescu mi-e total indiferent am urmarit relatarile din presa asupra cazului in special pentru ca majoritatea celor care au scris despre cele intamplate imi sunt cunoscuti. Privind dincolo de opiniile scriitorilor, faptele imi creaza greata. Cand o sa dispara idiotenia asta de mentalitate "Se pune cu mine? las' ca-i arat eu lui!" din Romania? De la ultimul cocalar pana la, evident, seful DNA Arges, asta pare sa fie un principiu national de functionare. Si unul corect daca e sa ne luam dupa G. Smeoreanu. Pentru ca, nu-i asa, el le-a atras atentia jurnalistilor de la Top sa faca ciocu' mic sau risca sa atraga mania justitiei asupra lor. Doamne, ce porcarie! Daca jurnalistii nu sunt pusi sub acuzare nu este normal sau legal sa le ridice agendele personale. Daca activitatea sau bunurile din redactie au relevanta in cazul Penescu, de ce n-au fost deranjate pana acum, atata timp cat, in ochii impartitorilor de dreptate argeseni, Penescu e pericol public? Poate ca din Romania se vede altfel dar de aici ata alba cu care sunt cusute atatea si atatea in tara aia sare-n ochi de la mare distanta.

    RăspundețiȘtergere