vineri, mai 08, 2009

Arta somelierului





Aseară, degustare de vinuri, sub coordonarea maestrului de ceremonii Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai mari somelieri din România. Pe "bancul de probe", şase soiuri de vin (trei albe, trei roşii) de la casa Davino, Ceptura, Dealu Mare. Brand super-premium, 30-50 euro per sticlă, tiraje limitate. N-are sens să intru în amănunte, nici n-aş şti cum să descriu încîntarea papilelor gustative! Am rămas însă cu anumite idei, pe care vi le spun şi vouă...

- Vinul este un organism viu, care se naşte, trăieşte şi moare. Momentul degustării trebuie ales cu grijă, pentru ca vinul să ne ofere tot ce are mai bun.
- Somelierul poartă cu mîndrie un vas de argint, agăţat de gît, amintire a vremurilor cînd achizitorii de la curţile regale probau vinul, picurînd cîţiva stropi pe medalioane de argint. Dacă se observau urme de oxidare, era probabil ca vinul să fie otrăvit! La fel, ciupercile se încearcă, tăindu-se cu un cuţitaş de argint...
- Vinurile albe, mai simple, se asortează la meniuri simple. Vinurile roşii, cu un buchet complex, merg cu mîncăruri condimentate, cu sosuri, cu proteină animală.
- Se pot încerca diferite combinaţii mîncare-vin, după principiul complementarităţii gusturilor sau contrastului - astfel, pate de foie gras, acrişor-sărat, merge cu un vin dulce.
- Sovinionul blanc bun are miros de pipi de chat, spun francezii. Al nostru miroase a flori de soc, nu a cameră în care locuieşte un motan!
- Vinurile roze sînt piatra de încercare a măiestriei vinificatorului. De obicei, nu sînt rentabile economic dar se fac din orgoliul producătorului.
- Roze-ul bun are culoarea celei de-a treia foiţe a unei cepe. Cel închis la culoare a oxidat.
- Tehnologia de obţinere a vinului e foarte complexă, pornind de la recoltarea strugurilor şi pînă la fermentare pe pat de drojdii sau în baricuri, butoaie de stejar al căror lemn a stat la soare doi ani, minimum.
- Viţa dă calitate după 5 ani de la sădire. Viaţa ei e de 25-30 de ani. La Dealu Mare există şi viţă de 45 de ani dar nu dă decît 2000 de kg la hectar, ceea ce o face nerentabilă. Dar "bătrănica" are gust excelent şi e adăugată la cupaje.

A fost o seară minunată, în compania Cavalerilor Vinului din Piteşti şi a proprietarului Davino. Am mai remarcat excelentele etichete ale sticlelor, create de maestrul Ilfoveanu, precum şi amabilitatea amfitrionului - Marius Farmazon, patronul Galeriilor de Artă cu acelaşi nume. Uite şi un link către site-ul somelierului Sergiu Nedelea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu