joi, septembrie 04, 2008

Joc de echipă


1963 – A murit Robert Schuman, prim-ministru al Franţei, ministru de externe, primul preşedinte al Parlamentului European, întemeiat în 1958 (n. 29.06.1886)

Cum să împaci două ţări care şi-au disputat de-a lungul timpului, trecînd prin războaie sîngeroase, o regiune bogată în resurse ? Asta era problema care stătea în faţa premierului Robert Schuman, după 1945, cînd francezii şi germanii se uitau chiorîş unii la alţii, din cauza Alsaciei şi Lorenei. Cum să gestionezi o duşmănie veche, cum s-o transformi într-o forţă de dezvoltare ? Din această stare de spirit s-a născut vestitul Plan Schuman care, în fond, era o idée simplă dar teribil de curajoasă – dacă doi adversari nu se înţeleg, apelează la un arbitru neutru… Resursele de cărbune şi producţia de oţel a celor două ţări treceau sub autoritatea unei comisii de arbitraj, care lua decizii. Aşa a apărut Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, una dintre etapele constituirii Pieţei Comune. Integrînd jucătorii izolaţi într-o echipă, disensiunile tind să se reducă. Sigur, jocul de echipă este mai complicat şi antrenorii costă – aşa cum au putut constata europenii, în ultimii 50 de ani, urmărind evoluţia tehnocraţilor de la Strasbourg. Dar, comparînd cîştigurile cu pierderile, a fost mai bine iar drumul spre Statele Unite ale Europei s-a deschis. Morala ? Pentru noi, Transilvania s-a dovedit cheia de intrare în Europa. Împreună cu ungurii...

Un comentariu:

  1. Vă salut.

    Tocmai am aflat că mi-aţi inclus blog-ul pe lista dumneavoastră, drept pentru care am trecut şi eu "Povestea zilei" pe lista de onoare de la "Ţesătorul".

    Vă mulţumesc pentru gestul de bunăvoinţă.

    Toate cele bune.
    Florin Pîtea

    RăspundețiȘtergere