joi, octombrie 18, 2007

Povestea zilei - Ce mînca Ştefan cel Mare


19 octombrie 1961 - A murit scriitorul Mihail Sadoveanu ('Fraţii Jderi', 'Baltagul', 'Zodia Cancerului', 'Creanga de aur') (n. 5.11.1880)

De ce ar mai răsfoi cărţile lui Sadoveanu omul grăbit al secolului nostru ? Să fie teleportat în alt timp, cînd oamenii erau rari şi sălbăticiunile numeroase ? Să îl întîlnească pe miticul Ştefan cel Mare, să poposească la Hanul Ancuţei ? Ce l-ar mai putea interesa pe orăşeanul post-comunist în lumea arhaică a lui Sadoveanu ? Vă spun eu – mîncarea ! Da, mîncarea, mai bine zis arta gastronomică a timpurilor trecute, neîntrecut descrisă de maestru. Nu e o bucătărie a fast-food-ului, nici una a aditivilor şi conservanţilor. În cărţile conului Mihăiţă se revarsă cornul abundenţei. Personajele lui vînează şi pescuiesc. Se mănîncă: ciorbă de crap, unde capul peştelui oferă cunoscătorului îmbucături fastuoase, raci şi chişcari, frecaţi cu sare şi aruncaţi pe cărbuni, pui fripţi la ţiglă, berbeci la frigare, cu seul şiroind, sarmale, claponi frăgeziţi, potroace în care s-a amestecat o rămurică de cireş, mrene, prepeliţe, piept de mistreţ şi labă de urs, friptură de căprioară, fazan cu orez gratinat. Nu lipsesc dulciurile moldoveneşti: poale-n brîu, plăcinte cu carne, alături de mai turcitele baclavale şi sarailii, stropite cu şerbet. În fine, după atîta ospăţ, vine vremea vinurilor – mai slabe şi albe, mai sprinţare şi rubinii sau cele negre, puterea ursului şi veselia jupîneselor. Păi cum să nu te ridici după o masă ca asta, să te întinzi bine şi să pleci apoi să dai în cap la turci?

2 comentarii:

Anonim spunea...

aia cu orezul gratinat cred ca e o eroare. abia se inventase pe la samurai...

Cristi Cocea spunea...

Sa stii ca ai dreptate!