vineri, octombrie 12, 2007

Ăştia ne cred tîmpiţi

Imaginile difuzate de TVR, cu Remeş primind plicul pe terasă şi cu Mureşan cărînd cîrnaţi, au arătat meschinăria clasei noastre politice. Iar declaraţiile cum că DNA face poliţie politică sînt ridicole – cei care le dau simt fiori reci pe şira spinării! Pentru că dovezile prezentate sînt circumstanţiale, dar foarte convingătoare!

Nu ştiu ce mă revoltă mai tare: imaginile, apărarea sau declaraţiile! Imaginile - cu geanta lui Remeş, în care poposeşte plicul alb, pantomima lui Mureşan în faţa denunţătorului, semnele sale de băiat deştept... Ploconul dus “Împăratului”, cu maşina... Telefonul în care ministrul spune cum stă treaba cu licitaţia. Mureşan, repezindu-l pe denunţător: Nu mai spune “15.000”, nu mai spune „bani”! Ochii săi, fugind în toate părţile. Satisfacţia cu care anunţă că s-a desfiinţat comisia prezidenţială, că nu mai are cine să-i ancheteze... Şi Remeş, fumînd ţigară de la ţigară, alergat de jurnalişti, trîntind portiera limuzinei fără un cuvînt.

Apărarea – ne ia drept oligofreni! Mureşan, scăpat printre degetele procurorilor, a fost aşteptat la Baia Mare de nişte doamne, cu cîrnaţi şi palincă, pentru a minimaliza treaba... Să ne trăiască, din partea familiei şi a marii familii ţărăniste! Mureşan, în faţa reporterilor, dînd din mîini, acuzîndu-i pe toţi că fac poliţie politică, sugerîndu-ne că DNA e un cîine turbat, că i se distruge imaginea! Avocatul lui Mureşan, în spume, cerînd să afle cum au ajuns imaginile la TVR, cerînd capul “vinovatului”. Diferite comitete şi comiţii, hotărînd că s-au încălcat drepturile acuzatului, că justiţia va fi influenţată, că se face o prea mare presiune mediatică. Totul, ca să uităm cum cade plicul ăla în geantă! A, uitasem! Plicul conţinea actele pentru ajutorarea unor biserici, zice Mureşan...

Declaraţiile? Au venit din toate părţile... PD s-a grăbit să ceară demisia cabinetului. Scurt! PNL a scăldat-o, cea mai tranşantă declaraţie pe care am auzit-o ieri venind din teritoriu, de la Adrian Miuţescu – a făcut-o, s-o tragă, bine că şi-a dat demisia, că ne strică imaginea! La PSD s-a mers pe “nuanţe”, că o fi, c-o păţi, ba că e o nouă dovadă a corupţiei Alianţei DA (să iasă şifonaţi şi pediştii, ce dracu!), ba că e mîna lui Băsescu, că procurorii sînt la el! Mai tranşant, Dan Voiculescu a cerut să fie anchetată Rodica Culcer, şefa ştirilor TVR ! Omul ştie cum merge treaba în televiziune... La el în trust, cine mişcă mişcă-n brişcă! La el, publicistică înseamnă Ion Cîrstoiu, înjurîndu-l trei ani la rînd, seară de seară, pe Băsescu... Ideea asta i-a plăcut foarte tare lui Sassu, directorul televiziunii publice, care a interzis să se repete faza! Iar Guvernul s-a hotărît să stîrpească răul din rădăcină, pregătindu-se desfiinţarea DNA (prin comasare...).

Doamne, oare toţi oamenii ăştia ne cred tîmpiţi? N-a fost suficient de clar ce am văzut, ce am auzit, ce a aflat toată ţara? Trebuie să aştept ca onor justiţia să se pronunţe, ca să-mi fac o opinie? Se impune să-mi suspend judecata doi, trei, zece ani, cît poate dura procesul? Nu, fraţilor, nu ţine! Mi-e clar că acolo s-a discutat despre mită, că s-au dat cadouri, că ministrul a sunat pe un particular (Mureşan) şi i-a spus cum merge treaba într-o licitaţie. Nu am dovada flagrantului (că miniştrii nu pot fi umflaţi ca noi, oamenii de rînd, la percheziţie!) şi nici pe aceea a măsluirii licitaţiei. Nu ştiu ce era în plicul acela, aterizat în servieta lui Remeş. Însă interpretarea Parchetului e foarte convingătoare. Interpretarea lui Mureşan – nu! Dovezile sînt circumstanţiale. E ca şi cînd ai vedea un om la o cîrciumă, printre sticle de băutură şi pahare pe jumătate pline, cu capul căzut pe masă, cu hainele pătate de alcool. Poţi să zici că s-a îmbătat, chiar dacă nu l-ai văzut cum bea... Poţi să zici şi că a făcut infarct – dar probabilitatea asta e mult mai mică!

Pînă una-alta, bravo TVR! Este cel mai curajos act publicistic din ultima vreme. De neconceput, în timpul guvernării Năstase! Imaginile vorbesc de la sine. Şi ne permit să interpretăm realitatea, mai mult decît toate vorbele “analiştilor” şi “comantatorilor”… În fine, presa dă jos un ministru!

2 comentarii:

  1. da...asa este..clasa politica a demonstrat inca o data ..daca mai era cazul ..cat de 'jos' a ajuns......astept cu nerabdare ziua in care o sa vad dupa gratii un politician...dar cred mai am de asteptat!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adomniţei - "Nu cunosc sitemul de învăţământ şi nici nu o să fac eforturi"; Nicolăescu - ăsta chiar e un satrap ordinar; Chiuariu - musculiţă opărită; Remeş - no comment; deci, în concluzie, avem un Guvern. Ce facem cu el?

    RăspundețiȘtergere