2001 - Începe procesul fostului preşedinte al Iugoslaviei, Slobodan Miloşevici, la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga
Românii n-au privit cu ochi buni războiul din Iugoslavia.Şi pe bună dreptate – ce poate să te bucure dintr-un conflict în care pier oameni şi se distruge o ţară, indiferent dacă ea îţi este vecină sau se află la mii de kilometri depărtare ? Dincolo de mîhnire, războiul acesta a adus şi un cîştig – ne ajută să tragem anumite concluzii. Să le vedem:
1. În situaţii de criză, marile puteri îşi urmăresc întotdeauna interesele. E bine să te afli în graţiile lor – din dezmembrarea Iugoslaviei au cîştigat noile state cu protectori puternici.
2. Războiul nu e totuna cu a da cu tifla. Un partid naţionalist-extremist poate fi tolerat cît timp e în opoziţie, ca supapă de defulare a presiunii sociale. Însă dacă ajunge la guvernare e jale – sîrbii plătesc alegerea lor politică printr-o ţară în ruine.
3. Mai nou, suveranitatea statelor nu poate însemna încălcarea drepturilor cetăţenilor, şi asta e bine. Avem destule exemple de state dictatoriale care, sub umbrela suveranităţii, şi-au însîngerat popoarele.
4. În fine, clasa politică trebuie să fie mai responsabilă. Judecata nu-i mai vine de la istorie, nici de la alegători – poate să-i vină de la ... Haga !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu