marți, mai 27, 2008

Sub semnul lui Mihai Viteazu


1600 - Mihai Viteazul (1593-1601) a devenit "domn al Ţării Românesti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei", realizînd prima unire a celor trei provincii române.

Istoricii nu pot vorbi cu calm despre acest moment. Prea sînt diferite interpretările... Ce l-a mînat pe Mihai în luptă ? Dorinţa de putere, spiritul aventurier, încercarea de a rezista turcilor sau ideea de unitate a românilor ? Ce a fost Mihai ? Un general genial, un condottier, un precursor al României Mari ? Interpretarea romantică a lui Bălcescu a născut o mitologie naţională, centrată în jurul figurii tragice a lui Mihai, însă şcoala istorică a începutului de secol XX s-a arătat mult mai critică. Apoi au venit istoricii comunişti şi au amplificat latura naţională a proiectului unirii de la 1600, prezentîndu-l pe Mihai ca pe un salvator al fraţilor din Moldova şi Transilvania, cînd, de fapt, între cele trei ţări existau tensiuni de neînlăturat în acel moment. Istoricul Lucian Boia pune concluzia justă, în cartea „România, ţară de frontieră a Europei”. Iat-o: „Mihai Viteazu nu i-a unit pe români la 1600; a adunat, într-un ansamblu efemer, cele trei ţări din zonă care se aflau într-o situaţie asemănătoare... Avea să-i unească însă pe români mult mai tîrziu, la mulţi ani după moartea lui. În secolul al XIX-lea... şi la 1918, România s-a făcut sub semnul lui Mihai Viteazu”.

2 comentarii:

  1. Cred ca a fost un bun politician care a intuit ca vremurile cereau un stat mai puternic daca era sa reziste la cascaval si sa nu plateasca tribut la turc. Austriacul, si mai bun politician, a intuit ca urmatorul pas al vasalului va fi sa iasa de sub suzeranitatea sa si a pus-o de-un asasinat. Dai Valahia si Moldova turcului, pastrezi Transilvania cu siguranta. Si a mers pentru inca 300 si ceva de ani. Ca doar politica n-a devenit curva abia in zilele noastre, nu?

    RăspundețiȘtergere