luni, ianuarie 04, 2010

Suferinţa înnobilează?

Stau în casă, blocat de o întindere severă de ligamente. Abia pot să ţopăi de ici-colo, ca să-mi iau o carte sau un pahar cu apă. La cît de complexă e maşina noastră bio-chimică, e de mirare nu că se defectează ci că nu o face mai des! Chestia e că durerea mă indispune – nu pot nici să dorm, nu pot nici să citesc, ascult muzică, încercînd să găsesc o poziţie a piciorului care presupune mai puţină durere. Aşa că o să-i invit pe cei care spun că suferinţa înnobilează să treacă măcar printr-o criză de măsele...

5 comentarii:

  1. Asa se-ntampla daca zburzi prea mult : poti face si o intindere de ligamente.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nebunie! Măcar să fi zburdat, dar nu ţin minte...

    RăspundețiȘtergere
  3. draga Cristian, intinderea ta de ligamente nu-ti va aduce nicio evolutie, nu vei avea parte de niciun ascendent moral. :)

    chestia cu "suferinta innobileaza" e un concept depasit si nu se referea doar la suferinta fizica. suferintei i se dadea un rol important in ecuatia metafizico-teologica a salvarii sufletului.
    aiurea! valoare suferintei e mai mult adaptativa, decat soteriologica.

    cine mai crede ca "suferinta innobileaza" nu recunoaste suferinta, pur si simplu, nu percepe suferinta celuilalt.

    tu stii ca eu ii trag sus si tare ca e necesara o revizuire a reprezentarilor despre om si natura, ceea ce ma face sa afirm ca suferinta e imorala, nu un semn al dragostei lui Dumnezeu, cum cred unii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oceania - măcar dacă suferinţa mi-ar dăltui un chip nobil, tragic, că sufletul nu se vede! :) Redevenind serioşi, mai ales că mă simt mai bine (!), mă gîndesc dacă omul mai e om în lipsa confruntării cu răul, suferinţa şi moartea. Nu te grăbi cu răspunsul - aminteşte-ţi "Brava lume nouă" a lui Huxley...

    RăspundețiȘtergere
  5. of, e prea mult de spus. dar, oricum, pentru o asemenea discutie trebuie sa stabilim ce inseamna omul. eu plec de la ideea ca omul nu trebuie sa-si accepte soarta cu mainile in san. o lume care aduce aminte de Huxley nu stiu daca e mai rea decat cea in care traim azi.

    ma bucur ca te simti mai bine. sper ca maine sa nu te mai doara nimic. da-o naibii de suferinta :)

    RăspundețiȘtergere