miercuri, ianuarie 06, 2010

Poveste cu iepuri


Se povesteşte că, în 1924, contele Keyserlingk, exasperat că iepurii îi devastau frumosul domeniu din Silezia, a apelat la cărturarul Rudolf Steiner (foto), pentru a-l scăpa de pacoste. Contele era un tip cam ciudat - nu permitea ţăranilor să vîneze pe moşie, nici nu voia să folosească otrava. Dacă s-ar fi putut să vină cineva şi să cînte din fluier, iar iepurii să-l urmeze (cam ca în basmele germanice), bine ar fi fost. Dar Steiner era şi mai şi - iniţiat în creştinismul ezoteric, discipol al lui Goethe şi creator al pedagogiei Waldorf, a acceptat provocarea. Adept al principiului homeopatic, Steiner ştia că o substanţă se poate transforma în contrariul ei, prin diluţie continuă. De exemplu, iei o otravă, o diluezi în zece părţi de apă, apoi iei a zecea parte din diluţie şi o amesteci cu alte zece părţi de apă şi tot aşa, pînă cînd obţii, surpriză!, un remediu al otrăvii iniţiale. Sosit pe domeniul contelui, a împuşcat un iepure, i-a prelevat părţi din genitalii şi splină, le-a amestecat cu ingrediente neutre, le-a ars, a continuat procedura şi, după cîteva iteraţii, a obţinut o cenuşă pe care a răspîndit-o pe moşie. După trei zile, martorii oculari povestesc că mii de iepuri s-au strîns într-un ghem uriaş, trăgînd în vînt cu nasul. Apoi, dezorientaţi, au fugit care încotro, către pustietăţile din jur, şi picior de iepure n-a mai călcat pe acolo. Credeţi, nu credeţi - Rudolf Steiner obţinuse ceva ce-aş putea să numesc anti-feromon de iepure!

7 comentarii:

  1. De unde 'faci rost' de povestilea astea ? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. X - Îţi spun, dar să nu mai afle nimeni! Am un Demon al lui Maxwell, un aparat care extrage sens din ciocnirea moleculelor de aer, şi scoate mereu cîte-o poveste... Mai nasol e cînd pică peste "Iliada" sau "Don Quijote", că-mi consumă toată hîrtia! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Amuzant! :) Păstorel Teodoreanu - un tip mai credibil decât Steiner - a explicat mai simplu şi în cuvinte mai puţine: dacă pui o picătură de vin în apă de canal obţii apă de canal; dacă pui o picătură de apă de canal în vin obţii apă de canal. Pe moşia aia trebuiau pripăşite nişte vulpi :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
    Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.

    Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

    RăspundețiȘtergere
  5. In numele aprecierii pe care ti-o port incerc sa readuc in fata publicului o specie literara aparent marginala dar in realitate teribil de vie, moderna si atractiva, povestea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Costin - vezi răspunsul pe blogul tău!

    RăspundețiȘtergere
  7. Spune NU drogurilor - aş fi ipocrit, cîtă vreme eu însumi folosesc droguri legale - tutun de pipă şi, ocazional, alcool :) Oricum, apreciez ideea de voluntariat şi vă respect opţiunea...

    RăspundețiȘtergere