miercuri, noiembrie 25, 2009

Battlestar Galactica - ăsta da Exod!

Fraţi sefişti, sînt în extaz - am dat gata sezoanele 3 şi 4 din "Battlestar Galactica", 40 de episoade în două săptămîni! Uluitoare saga, de necomparat cu orice alt serial SF... Un Exod de proporţii galactice, faţă de care Ieşirea lui Moise e o simplă plimbare. Ce interpretare, frate, zeci de personaje conturate impecabil, caractere tari, scrîşnet de dinţi, sudoare şi sînge! Ce scenariu, cu referinţe mitologice, întorsături de situaţie şi lovituri de teatru, tratat în cheie, culmea!, realistă! Ce dialoguri sclipitoare, ce scene memorabile, ce filmări, ce efecte speciale!

Despre actori nici nu mai pot să scriu - Edward James Olmos în rolul amiralului Adama şi Mary McDonnell, preşedinta Laura Roslin, sînt antologici. Practic, BSG îţi dă tot ce vrei - filosofie şi politică, rapt mistic şi ştiinţă, fiorul uimirii şi katharsis! Nu degeaba BSG a cîştigat premiul Television Critics Association 2009 pentru cea mai buna serie. Daţi-vă peste cap şi faceţi rost de serial (că TVR abia a ajuns la sfîrşitul sezonului 3, programînd de-a-mboulea cîte un episod, duminica, după miezul nopţii), că merită! Faţă de BSG, Star Trek (cu tot respectul faţă de Jean Luc Picard :)) e ca Petre Ispirescu pe lîngă Stephen King... Bun pentru orice adolescent, BSG conţine Homer, Pentateuh, Freud, Sun Tzu, Darwin şi Hobbes la un loc...

Top 5 scene - după gustul meu
5. Starbuck şi Apollo îşi descarcă tensiunea sexuală în ring
4. Laura Roslin inventează execuţia prin aruncarea în spaţiu
3. Saltul Galacticii pe Noua Caprica
2. Rebeliunea lui Gaeta - episoadele 13 şi 14 din seria 4
1. Depresia generală după descoperirea Terrei pustiite. Şi ieşirea din ea!

Top cinci teme şi idei
5. Revolta creaturii împotriva creatorului.
4. Prezenţa planului divin şi împletirea sa cu liberul arbitru.
3. Evoluţia, ca modalitate de cîştig a conflictului.
2. Metode raţionale şi mistice de supravieţuire.
1. Cum păstrezi principiile democratice şi drepturile omului în război.

Încerc să pun aici şi un montaj - atacul final asupra coloniei Cylon.

12 comentarii:

  1. si eu cred ca e un serial tare. nu sunt asa de avansata ca tine (vad doar ce-mi da TVR-ul). sa vezi ca ideile astea care circula prin serial, in viitorul apropiat, vor citcula si in realitate. nu ma refer la ideile deja existente in cultura noastra ci la cele inventate in filmele SF.

    PS. am auzit chestii interesante si despre "Moon". n-am apucat sa-l vad.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oceania - Of, să fii la mîna TVR-ului! Se duce tot farmecul... Iar în ce priveşte ideile în SF, eu încep să apreciez tot mai mult racordul genului cu filonul mainstream, cu marea cultură. Deh, vîrsta, nu mai poţi să mă seduci cu doi roboţi şi-o supernovă ! Îţi sugerez să asculţi cu atenţie muzica din BSG şi o să găseşti de la influenţe celtice la ... tobele japoneze! Cît despre Moon - am vazut o jumatate de oră şi m-am plictisit...

    RăspundețiȘtergere
  3. Idea serialului este foarte veche, ba am citit cîte ceva similar pe mai multe situri de mitologie, religie extra-SF. Dacă nu mă înșel, totul a pornit de la bășinile mentale ale lui Zacharia Sitchin: cu oamenii veniți din sistemul Pleiade, că erau mai multe rase umanoide de pe planete diferite etc.Nu-s de acord cu ceilalți comentatori, serialul e sub orice altă producție SF. A început promițător dar a lălăit-o nepermis de mult cu conflicte interne, relații și tensiuni romantice de telenovelă..În ultimele episoade ațipeam efectiv cu laptopul în brațe așteptînd deznodămîntul..mai interesant ar fi fost implementara civilizației printre umanoizii aceia la final.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ioan - ideea e şi mai veche, primul care a făcut bani cu ea a fost von Daniken. Mie mi-au plăcut TOCMAI conflictele interne, relaţiile şi tensiunile, ideile filosofice puse în joc. Poate că tu apreciezi hard SF-ul, cu accent pe science, de-aia nu ţi-a plăcut.

    RăspundețiȘtergere
  5. o bila alba pentru post de la un fan BSG. si pentru mine BSG e cel mai cel serial sf

    RăspundețiȘtergere
  6. Michael - Maitre, venind de la tine, bila alba e mai pretioasa decit o perla :) Sint onorat!

    RăspundețiȘtergere
  7. gabi.galateanu@gmail.com3 octombrie 2012 la 20:13

    Care Daniken? Cel cu Amintiri despre viitor?
    Eu sunt ”mai de la țară”, nu am văzut decât Războiul stelelor, și nu toate episoadele. Ce era cu nava aceea în formă de pasăre, de țestoasă, de penis? Era o alegorie?
    Ce este BSG? Numai în 2010 rula serialul?

    RăspundețiȘtergere
  8. gabi.galateanu@gmail.com3 octombrie 2012 la 20:53

    Unde s-au materializat navele 12 hours later? Planeta nu era Terra dar aducea mult. Și o mică navă vizita flota Galactica? Erau epave? Erau toți morți?
    ”în muzica din BSG o să găseşti de la influenţe celtice la ... tobele japoneze”. Pe mine mă duce cu gândul la Celine Dion și Titanic (văd că James Horner, compozitorul, americano-austriac a studiat la Colegiul Regal de Muzică din Londra).
    Înainte să înceapă muzica din Titanic, am văzut și o blondă. Moare sau scapă?
    Aha, TV14. Nu prind așa ceva. M-am calmat. M-am ... terminat. La naiba! Și, parcă văd că n-o să-mi răspundă nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  9. Gabi - prea multe întrebări :) Cît despre Celine Dion ... chiar nu!

    RăspundețiȘtergere
  10. gabi.galateanu@gmail.com4 octombrie 2012 la 19:20

    Aveți dreptate. Prea multe întrebări și prea puțină căutare pe net. Acum am făcut-o. M-am repezit ca un biet cățeluș prostănac, care a văzut ... nici el nu știe ce și s-a repezit să muște în joacă.

    RăspundețiȘtergere