miercuri, februarie 03, 2010

Martinii de iarnă


Azi se încheie cele trei zile ale unei vechi sărbători româneşti - Martinii de Iarnă, startul calendarului viticol străbun. Obiceiul cerea ca bărbaţii să meargă la viile lor, de obicei cu sania, şi să taie cîteva corzi, cu care să se încingă şi să-şi facă o cununiţă. Apoi, viticultorii dezgropau o sticlă cu vin, ascunsă în brazdă din toamnă, făceau focul, ardeau ritual coardele uscate, sacrificau un berbec, beau şi jucau. Uneori, aveau loc şi dialoguri, de genul "Bună dimineaţa, vie! Să trăieşti, Ilie! Faci vin sau te tai? Fac!". Tradiţii uitate... Dar putem să ne amintim de ele, în jurul unei căni cu vin fiert, neapărat cu scorţişoară, cuişoare şi piper, îndulcit cu miere. Cele mai bune soiuri ar fi Pietroasa (roşie, veche), Busuioaca de Bohotin, dar şi soiuri albe - Grasa de Cotnari şi Muscatul Ottonel. Eu am fiert o Grasă, doar pînă la 70% (temperatura de fierbere a alcoolului), că doar nu bem borhot...

4 comentarii:

  1. Hai ca m-ati nimerit bine cu poza asta. E vinul meu preferat :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cum stii cand atinge temperatura de 70 de grade?

    RăspundețiȘtergere
  3. Vecine, există termometre pentru vin, dar nu vreau să facem sofistică... La primul semn de fierbere, pui mierea, amesteci şi iei de pe foc! Nu uita, vasul trebuie să fie de tablă subţire şi neapărat să-l acoperi...

    RăspundețiȘtergere