luni, martie 30, 2009

De ce ne place Mafia... şi nu ne plac teroriştii



Dacă tot am stat în casă, ieri am văzut "No Country for Old Man", filmul fraţilor Coen, iar spre seară - "Naşul 1". Din amestecul ăsta s-au născut cîteva idei:

- Ne plac mafioţii pentru că respectă un cod moral. Chiar dacă ucid, o fac din loialitate, la ordinul Naşului.
- Mafia operează militar. Are structuri ierarhice, generali de stat-major, căpitani şi răcani.
- Acţiunile Mafiei sînt raţionale ("e vorba de business"). De la un moment încolo, lanţul sîngelui vărsat se întrerupe. Vendetta lasă loc armistiţiului.
- Mafioţii ne tulbură, pentru că nu sînt în totalitate răi - au cultul familiei şi al onoarei. Violenţa lor are stil - old fashion.
- În schimb, killerul jucat de Javier Bardem, în "No country...", vine de pe altă planetă. Nu are nici o ideologie, nu operează după nici o etică. E absurd, precum hazardul (vezi scenele cu aruncarea banului). De aceea, el înspăimîntă.
- Pînă şi stilul lui Anton Chigurh e absurd - gîndiţi-vă cum cară rezervorul ăla de aer comprimat!
- Anton Chigurh acţionează iraţional - el omoară "civili", vinovaţi doar că l-au întîlnit. Designul acţiunilor sale nu mai seamănă cu o campanie militară ci cu un atac terorist.

În concluzie, ca să nu mă lungesc, nici violenţa nu mai e ce-a fost odată (cu toate că fraţii Coen ar spune să nu mă iluzionez - omul a fost mereu la cheremul iraţionalului...).

P.S. Am pus două poze - răul are chipuri diferite.

2 comentarii:

  1. Crima fara motiv e cu mult mai oribila. Sa ucizi fara motiv e ceva bestial. Omul nu ucide orbeste, numai bestia o face. Din punctul asta de vedere mafiotii ne par mai umani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unii cred că nimic nu poate justifica luarea vieţii - de aceea s-a abolit pedeapsa cu moartea în Europa seculară! În schimb, Islamul fundamentalist n-are nici o problemă în a tăia degete, mîini şi gîturi...

    RăspundețiȘtergere