luni, martie 09, 2009
Criza cu picioare lungi
În numărul din aprilie al Foreign Policy Romania, editorialistul Daniel W. Drezner găseşte 13 consecinţe neaşteptate ale crizei financiare, la nivel global. Vi le prezint în continuare, cu unele observaţii proprii, privind România. Ce părere aveţi?
1. Guvernul tău va deveni mai isteţ… De ce? Pentru că persoane bine pregătite, cum sunt cele de pe Wall Street, care şi-au pierdut job-urile de cînd cu criza, vor fi tentate de siguranţa unui post în executiv. În România, băieţii din Guvern sunt deja isteţi, acţionînd în favoarea diverselor grupuri de interese!
2. …şi mai corupt! Transparency Internaţional apreciază că, pe timp de criză, companiile pun supravieţuirea înaintea integrităţii corporatiste. Asta, da!
3. Cerul înnorat se mai luminează. Criza opreşte industriile poluante. În România, mă tem că vom accepta orice proiect poluant, de tip Roşia Montană, în ideea că dă de lucru oamenilor.
4. Internetul e pe cale să devină mult mai enervant, din cauza publicităţii on-line. În România, ediţiile on-line ale ziarelor au început să năruie tirajele ediţiilor printate. Canibalizare. Probabil că presa locală va deveni gratuită, în mare măsură.
5. Vremuri de glorie pentru evanghelişti. Numărul enoriaşilor creşte dramatic în timpul recesiunii. În România, liderul de piaţă va rămîne Biserica Ortodoxă, iar seminariile teologice vor fi luate cu asalt de noua generaţie, dornică să acceadă la o meserie de viitor. Cred că nu sunt de dispreţuit nici job-uri precum ţîrcovnic, paracliser, gropar…
6. Copiii vor fi economi. Studiile demonstrează că întregul comportament economic al individului este influenţat de cum i-a fost în copilărie. Ai mîncat pîine cu unt? Vei face credite la bancă… Ai mîncat doar pîine goală? Vei economisi. În şcolile din România, se fac 12 ani de chimie, fizică, matematică şi religie şi nici unul de educaţie economică…
7. Se lungesc fustele! Asta e grozavă… Pe Wall Street se ştie că există o corelaţie între pieţele în creştere şi genunchii goi, în vremurile de succes economic, fustele scurtîndu-se! De asemenea, biologia evoluţionistă arată că, în timpuri de insecuritate, oamenii îşi caută parteneri mai maturi. Cresc vîrsta şi greutatea actorilor! În România, criza ar putea duce la legalizarea prostituţiei. Pe de-o parte, s-ar deschide o supapă socială, pe de alta – s-ar mai aduna ceva bani la buget!
8. Armata tocmai s-a mărit. Pe timp de criză, tinerii vor căuta servicii sigure. În România, armata a suferit un proces de reducere a efectivelor şi şi-a pierdut prestigiul social (nu mai e pe primul loc în topul încrederii românilor în instituţii, nu ştiaţi?). De aceea, cred că tinerii români vor da buzna la Academia de Poliţie şi la Jandarmerie, că acolo sunt zeci de sporuri. Am auzit că, la Academia de Poliţie, concurenţa e mai acerbă decît era la medicină, pe vremea noastră… Carte multă nu se cere, înalt să fii, să ai putere.
9. Şcolile de stat vor fi cool. Mai ales dacă nu cer taxe. Din acest punct de vedere, în România nu mai există şcoli de stat!
10. Generaţia prosperă refuză să părăsească clădirea. Cum criza le-a umblat prin conturile de pensii, ăia bătrînii nu se mai grăbesc să se retragă. În România, din contră – de dragul salariilor compensatorii, mulţi vor dori să iasă la pensie la 55 de ani, ca şi pînă acum… că văd ei ce vor face în continuare. Atunci, bugetul va fi şi mai secătuit. Prevăd că Guvernul va mări vîrsta de pensionare…
11. Pămîntul nu mai este plat, cu alte cuvinte vom călători peste graniţe mai puţin, vom face mai puţin comerţ internaţional din cauza protecţionismelor, vom merge şi mai puţin la studii în străinătate. În România, doar clasa de mijloc va fi afectată. Cei mulţi oricum n-aveau bani pentru asta, cei din high-class oricum vor merge!
12. Vor cîştiga bani profeţii ce prevăd căderea capitalismului! Da, dar alde Nouriel Roubini şi Joseph Stiglitz, nu Ion Iliescu sau Ion Cîrstoiu…
13. Literatura Marii Depresiuni va fi şic. Căutînd să înţeleagă ce li se întîmplă cum, oamenii vor cumpăra cărţi despre Marea Depresiune interbelică. În România, poate să cadă şi bomba atomică la Maglavit, că tot nu citeşte nimeni literatură…
Labels:
criza,
previziuni,
viitor
Trec prin viaţă cu ochii larg deschişi...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
la noi pana si criza mondiala are aer autohton. toata lumea zbiara ca e criza dar la noi cresc taxele si preturile. sa mai inteleaga cineva ceva...
RăspundețiȘtergereChiar aşa! În anii comunismului, se spunea că nu trebuie să ne fie frică dacă sfîrşitul lumii e programat pe 1 ianuarie 2000... că noi sîntem cu 50 de ani în urma lumii, aşa că mai durează... Acum, cu globalizarea, şocul ne atinge mult mai repede...
RăspundețiȘtergere