luni, februarie 18, 2008

Epopeea libertăţii



18 februarie 1932 - S-a născut regizorul ceh Milos Forman; a fost distins cu numeroase premii (Oscar, în 1975, pentru "Zbor deasupra unui cuib de cuci", în 1984, pentru "Amadeus"); din 1970 s-a stabilit în SUA.

Mă gîndesc (şi sper că fraţii cinefili îmi vor da dreptate) la un cuvînt, la un concept care să rezume cei cincizeci de ani puşi de Forman în slujba Uzinei de Vise şi cred că acest cuvînt, acest concept ar fi „libertatea”. Orfan de la zece ani, cînd părinţii i-au fost omorîţi în lagărele de concentrare naziste, trăitor în spatele Cortinei de Fier, Forman ştie că nimic nu e mai preţios decît libertatea. O spune răspicat în „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, transformînd siroposul roman omonim al lui Ken Kesey într-o parabolă încruntată despre psihiatria folosită ca armă împotriva celor ce gîndesc altfel, caracteristică înfricoşătoare a tuturor regimurilor comuniste. O caută apoi în contracultura americană, admirînd dezinvoltura şi spiritul rebel în „Hair”, triumful spiritului flower-power. Se opreşte asupra libertăţii geniului, în „Amadeus”, concepînd un Mozart radios şi jucăuş, înfrînt (doar temporar...) de conspiraţia unei lumi meschine şi invidioase... În fine, se ocupă şi de libertatea presei în „The People vs. Larry Flynt” , celebrul său film din 1996, avîndu-l ca subiect pe editorul revistei Hustler, cel ce a plătit din greu dreptul de a şoca, spunînd lucrurilor pe nume... Povestea are şi morală – un Milos Forman încărunţit ne avertizează: libertatea are preţul ei. Sînteţi dispuşi să îl plătiţi ?

2 comentarii:

  1. Sunt impresionată! Ești un excelent comentator al filmelor de artă. Mi-ar plăcea să lărgim discuția. A bon entendeur salut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Luana - Aş putea să revăd oricînd "Amadeus", în ciuda celor care spun că nu respectă adevărul istoric... Mă dă gata rîsul lui Mozart! Despre Krzysztof Kieślowski nu ştiu prea multe - am văzut "Trois Couleurs: Bleu", dar nu m-a impresionat...

    RăspundețiȘtergere