marți, mai 26, 2009

Ucronia sau Istoria cu "dacă"...


Citesc cu delicii "Mentaliştii", un volum de povestiri scris de profesorul universitar Florin Manolescu. Critic, istoric literar, titularul seminarului de Romanistică de la Universitatea din Ruhr, Germania, Manolescu excelează într-un gen dificil - ucronia, o poveste care se desfăşoară într-un univers familiar, totuşi străin... Un univers în care s-a ajuns atunci cînd Istoria a ales alt drum decît acela ştiut de noi. O lume ce s-ar fi putut naşte, dacă... Dacă piraţii Reginei Elisabeta n-ar fi învins Armada Spaniolă... Dacă Principatele Române ar fi intrat în război de partea Germaniei... Dacă triremele Cetăţii Eterne ar fi traversat Atlanticul, descoperind Lumea Nouă... Şi aşa mai departe. Rezultatul, dacă e bine construit, uimeşte!

Revenind la "Mentaliştii", vă recomand prima povestire, "Revanşa", unde veţi găsi o Franţă interbelică sub spectrul electricităţii şi al rigorii (!), şi o Germanie muzicală şi rafinată, arbitră a modei şi a poeziei (!!!). Aeronavele mai grele decît aerul au pierdut întrecerea cu balonul, astfel încît Zeppelinele asigură acum cursele internaţionale, poşta pneumatică atinge uluitoarea (!) viteză de 60 km pe oră, Hitler nu a ajuns niciodată la putere, astfel încît Austria se înfruntă la tenis cu Romania, în Cupa Davis, iar despre teoria relativităţii - nici o vorbă. Mi-a trebuit ceva timp să înţeleg unde a fost punctul de inflexiune, mai ales că Florin Manolescu e abil şi nu spune de-a dreptul, dar pînă la urmă am înţeles. Cumva, Napoleon ajunsese Împărat dar nu mai declanşase măcelul european, instaurînd o nouă dinastie... Rivalitatea franco-germană se stinsese. Primul război mondial nu mai avusese loc... Trotski făcea politică de cafenea... Interesant, nu? La Belle Epoque prelungita, Art Nouveau şi electricitate. Numai că... Manolescu nu lasă lucrurile aşa. Urmează o surpriză, pe care nu vreau să o divulg, ca să nu vă stric plăcerea lecturii.

Ucronie, aşadar. Manolescu a mai publicat un volum de povestiri, "Misterul camerei închise", în care înfăţişează un Bucureşti rămas sub influenţa Imperiului Otoman. Excelent. La fel de bun mi s-a părut şi volumul "Constanţa. 1919", ceva mai vechi, cuprinzînd patru ucronii... româneşti! Dacă vi se pare interesant genul, mergeţi pe mîna mea.

4 comentarii:

  1. "Ce s-ar fi intimplat daca" ... e greu de spus.
    Prezentarea pe care ai facut-o. cartilor stirneste interesul.

    Mi se intimpla uneori sa-mi pun intrebari asemanatoare ... e un exercitiu al mintii foarte incitant dar si enervant.

    RăspundețiȘtergere
  2. duminica dimineata e ziua mea de mers la libraria din mall. mi-am notat cartea, ca prea o lauzi:). poate o gasesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. X - la orice răscruce, te întrebi ce-ar fi fost dacă o luai pe celălalt drum :) Ce mai face Islamul?

    Oceania - aş fi fost bun de agent literar, draga mea :) Sper să găseşti cartea, ca să faci cunoştiinţă cu un personaj delicios - domnul Motaş...

    RăspundețiȘtergere
  4. gabi.galateanu@gmail.com5 octombrie 2012 la 14:59

    Coincidență. Tocmai citeam Philip K. Dick, Omul din castelul înalt.

    RăspundețiȘtergere