luni, februarie 09, 2009

Ne apropiem de Punctul de Haos!


Vă interesează viitorul şi schimbarea de paradigmă, legată de anul 2012? Atunci vă recomand "Misterul anului 2012", o carte apărută recent la editura For You... E o culegere de analize şi eseuri, semnate de autori americani, unii chiar serioşi - doctori în filosofie, oameni de ştiinţă, experţi. Lăsînd la o parte fabulaţiile de tip apocaliptic, "bazate" pe calendarul maya, veţi găsi aici puncte de vedere bazate de teoria haosului (Ervin Laszlo, director General Evolution Research Group - www.clubofbudapest.ort), sociologie (Corinne McLaughlin, consilier la preşedintelui Clinton) sau budism (Peter Russel, licenţiat în fizică teoretică, psihologie şi informatică). Sigur, nu scăpăm de aberaţiile unui Braden, ăla cu "raza galactică", dar...

Ca să vă incit, iată cîteva idei ale lui Laszlo:

- teoria sistemelor şi teoria haosului dezvăluie faptul că transformarea societăţii nu e un proces întîmplător. În mod obişnuit, transformarea prezintă patru faze majore.
1. Faza declanşatoare - inovaţiile din domeniul tehnologiei grele duc la o eficienţă mai mare în manipularea naturii pentru scopuri omeneşti.
2. Faza de acumulare, cînd inovaţiile tehnologice modifică relaţiile sociale şi de mediu, generînd niveluri mari de producere a resurselor, creşterea populaţiei, complexitate socială sporită şi impact crescut asupra mediului.
3. Intervalul de decizie, atunci cînd relaţiile sociale şi de mediu modificate exercită o presiune asupra ordinii stabilite, punînd sub semnul întrebării valorile şi viziunile despre lume.
4. Punctul de haos, unde sistemul este extrem de instabil, starea de fapt devenind nesustenabilă, iar evoluţia sistemului se înclină într-o direcţie sau alta.
- odată cu Revoluţia Industrială, omenirea a depăşit faza declanşatoare. Odată cu Revoluţia Informatică, am depăşit faza de acumulare. Acum ne aflăm în intervalul de decizie, precipitîndu-ne către Punctul de Haos.
- Din 2012 (sau un pic mai tîrziu), putem urma calea căderii, în care conflictul şi violenţa iau proporţii globale şi sînt urmate de anarhie. Am încălzit planeta cu un grad, faţă de temperaturile medii ale ultimului mileniu. Calotele glaciare se topesc, gheţarii Himalaiei se topesc - două miliarde de oameni vor rămîne fără apă dulce. Nivelul oceanului planetar creşte. Mii de specii dispar. Strămutări de populaţii sau mari lucrări de îndiguire... Veneţia va fi inundată complet... Petrolul se termină în următorii 50 de ani. Deşertificarea sudului, foamete...
- Sau putem alege calea progresului, adică evoluţia către o nouă civilizaţie. Mai responsabilă cu mediul, cu ceilalţi. Noi energii, noi tehnologii, noi relaţii de producţie. Caritate în loc de profit, responsabilitate în loc de libertate. O formă globală de spiritualitate, un sincretism religios planetar.

Oricum, nu mai merge ca pînă acum... În acest context, criza economică mondială s-ar putea transforma într-o binefacere, dacă va pune în discuţie mecanismul lumii de azi!

3 comentarii:

  1. Salut! Mă bucur că am dat peste un om cu pasiuni apropiate de ale mele. Dacă ai timp, treci pe la mine. Mă interesează mult teoria haosului, a fractalilor și alte noi teorii despre care am citit,de curând, într-o teză de doctorat. Cred că la originea acestor modificări ideologice (care, să sperăm, vor duce și la modificări de mentalitate cotidiană)nu poate fi pusă doar cartea lui Alvin Toffer de acum cinci sau șase decenii. Sunt și alți factori care intră în joc.
    Așadar, cine știe ce ne așteaptă, așa cum sistemul nostru balansează pe muchie de cuțit când într-o parte, când în alta, înseamnă că nu-i trebuie decât un fir ca să se aplece de tot în prăpastie sau să se salveze, devenind altceva. Pe curand, salut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Luana - bine ai venit! Îmi place blogul tău!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc! Iți place numai aspectul sau și conținutul? La tine ambele sunt fantastice, la mine e mai sărac in ambele direcții, deoarece sunt de curand ...blogger. Oare cum s-o zice asta în română? Văd că-l ai pe Milos Forman în index, un regizor mai valoros ca, să zicem R. Polanski, dar cam ignorat. Filmografia lui Krystof Kieszlowski (sper că i-am scris corect numele) te atrage?
    E vreun subiect care-ți place din cele afișate în 'palatul meu regal'? Uite, mă mai poți vizualiza și aici: http://tagore6699.wordpress.com Pe curand!

    RăspundețiȘtergere