luni, ianuarie 02, 2017

Antologia lucrurilor viitoare

În primele zile ale anului, gîndul îmi zboară mereu către viitor. Este momentul în care mă întorc la sociologi ( “clasicii” Toffler, Naisbitt sau Bauman), la profeții Singularității Tehnologice (John von Neumann, Vernor Vinge și Ray Kurzweil) sau la maeștrii anticipației (Asimov, Herbert, Gibson&Sterling), cărora le răsfoiesc cărțile, în speranța că voi fi mai pregătit pentru ce urmează. Acum, am descoperit romanul lui David Brin, numit Existență”, apărut recent la “Paladin” (și în 2012, în Occident), pe care îl adaug cu plăcere printre lecturi. E o antologie a lucrurilor viitoare, plauzibilă și documentată, numai bună de făcut liste de idei, mania mea dintotdeauna ( J ). Dincolo de tema Primului Contact, de plotul complex (șase fire narative), de colajul textual (care lămurește multe), dincolo de inovațiile lexicale (bravo traducătoarei Ona Frantz), Brin reușește un portret al viitorului apropiat care face mai mult decît un tratat de futurologie!

Iată cîteva predicții, care vă vor deschide pofta de lectură (și stați liniștiți, nu vă povestesc acțiunea – ar fi și cam greu, ținînd cont că volumul are vreo mie de pagini!):

MEDIU ȘI CLIMAT

# Încălzirea globală va continua, nivelul oceanelor va crește, milioane de oameni vor deveni refugiați, în zonele părăsite vor apărea gunoieri care trăiesc din ce găsesc în mîl. Capitalismul pur și dur reciclează orice. Sub presiunea migrațiilor de populație, structurile statale vor intra în colaps, serviciile sociale vor fi prestate de comunități, miliții locale, firme private.

# Gunoiul va ajunge și-n cer, unde resturile vor fi adunate de echipaje mixte om-maimuță (cam ca patrulele milițian-cîine J ). Oricum, asta n-o să deranjeze pe nimeni, deoarece omenirea o va lăsa mai moale cu explorarea spațiului. Da, vor fi cîteva hoteluri în punctele Lagrange, pentru bogătași, dar nimeni nu va mai dori să calce pe Lună sau pe Marte. Oricum, astfel de proiecte necesitau fonduri imense, de la buget – capitalismul pur și dur nu face investiții de prestigiu.

# Războaiele Apei își vor găsi rezolvarea în desalinizarea apei de mare, pe scară largă, cu energie solară. Războaiele Foamei vor fi evitate, prin consumarea insectelor, cultura algelor, creșterea tehno-cărnii. Populația se va menține în limite sustenabile nu prin cine știe ce programe anti-concepționale ci, natural, prin boli, mortalitate infantilă crescută în zonele sărace și egoism al reproducerii la cei educați și cu resurse.

RĂZBOI ȘI PACE

# Nu, nu se va declanșa Al Treilea Război Mondial. Vor fi sute de Apocalipse minore, atentate teroriste, atacuri cibernetice, răsturnări de guverne din colonii, chiar și accidente. O misterioasă Zi a Groazei va duce la distrugerea nucleară a Washingtonului și la balcanizarea SUA. Dar viața va merge înainte, simbolurile autorității vor fi reconstruite, în fostele cartiere rezidențiale, depopulate, se vor aciua refugiații din sud, cărora nu le va păsa de nivelurile de radiație ceva mai ridicate.

# China, cel mai dezvoltat stat din lume, va practica un fel de neo-confucianism, în care cetățenii vor beneficia de libertăți economice, sub binevoitoarea privire atentă a Guvernului, care va încuraja consumul, distracția și spectacolul. Și supravegherea, evident. Și meritocrația noilor mandarini.

TEHNOLOGIE ȘI MEDIA

# Fabrici nanotehnologice vor construi materiale și unelte de la nivel atomic. Totuși, nu se va merge pînă acolo încît populația să aibă la dispoziție replicatoare de materie, cam ca Picard, cînd își făcea ceaiul cu cană cu tot! Roboții vor fi prezenți pretutindeni, mai puțin acolo unde munca cu sclavi e mai profitabilă! Vor apărea și IA-uri, dar nu dintr-un program guvernamental sofisticat, ci mai degrabă din strădaniile hackerilor. Vor apărea Sisteme Expert și Avatari, Asistenți Personali vor susura în ureche, implanturile vor spori capacitatea umană de comunicare, analiză a datelor și teleprezență.

# Internet 10.0 va stratifica realitatea, permițînd fiecăruia să se exprime. Mass Media își vor pierde relevanța, în fața jurnalismului cetățenesc. Care va degenera în difuzarea știrilor false sau de can-can. Care vor fi amendate de miliții virtuale și smart-moburi. Care se vor coagula în jurul unor jurnaliști cu indice de credibilitate ridicat (așadar, presa nu moare J). Publicitate virtuală, reclame personalizate, camere de supraveghere peste tot, drone, senso-cîini, displayuri ieftine, textile, de tăiat la metru...

POLITICĂ ȘI ARHITECTURI SOCIALE

# În fine, poate chestiile cele mai interesante. Notez aici ideea CONTINUĂRII SPECIAȚIEI UMANE, adică apariția unor noi tipuri de oameni, prin modificările induse de ceea ce majoritatea consideră boli psihice. De fapt, Auții și Aspii, urmașii autiștilor și ai celor cu Sindrom Asperger, pot fi revanșa Omului de Neanderthal în fața lui Homo Sapiens.

# Senzația de nemulțumire permanentă a cetățenilor față de sistemele democratice, reîntoarcerea aristocrației, înarmată cu un nou cod de obligații ale bogatului față de sărac (newblesse oblige!), ca și îngrijorarea generală a publicului față de riscurile societăților tehnologice (potențată de nostalgia după societățile tradiționale) pun în discuție Sfîrșitul Iluminismului. În definitiv, arhitecturile sociale născute după Revoluția Franceză nu și-au dovedit stabilitatea, precum societățile piramidale din lungul Feudalism al omenirii. Cine spune că nu ne-am putea întoarce la un asemenea model? Și nu, tehnologia avansată nu e un factor favorizant al modelului democratic – altfel, de ce ar fi ales America un președinte precum Donald Trump? J




Despre extratereștri și posibilitățile de supraviețuire ale civilizațiilor tehnologice nu spun nimic. Vă las plăcerea lecturii – David Brin, Existență” e o provocare intelectuală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu