marți, martie 31, 2009

Scurtă istorie a viitorului


Citesc "Scurtă istorie a viitorului", de Jacques Attali, şi mi se ridică părul în cap. Previziunile acestui consilier al lui Mitterrand şi preşedinte BERD nu sînt deloc îmbucurătoare. Vor urma 50 de ani în care

- Statele îndatorate organismelor financiare internaţionale vor deveni din ce în ce mai slabe. Oamenii vor evita prin toate căile impozitele mari şi se vor grupa în jurul noilor autorităţi - multinaţionale, administraţii locale.
- Companiile de asigurări şi noi organisme continentale vor modela ordinea politică, peste capul naţiunilor.
- Progresele tehnologice vor smulge din mîna statelor şi ultimele servicii publice. Fiecare va deveni propriul medic, poliţist, profesor!
- Fiinţa umană îşi va adăuga treptat proteză după proteză (auzi, Oceania?), înainte de a deveni ea însăşi un artefact vîndut în serie unor consumatori, ei înşişi artefacte.
- Naturii i se vor impune curbe de sacrificiu.
- Libertatea individuală va prevala în faţa oricăror religii sau ideologii. Singura fidelitate care va rămîne va fi faţă de tine însuţi.
- Transparenţa va deveni o obligaţie. Cei care nu îşi vor afişa apartenenţele, starea sănătăţii şi nivelul formaţiei vor deveni, automat, suspecţi!
- Vor izbucni noi războaie pentru resurse - apă, aer...
- Resursele se vor aduna în mîna celor bătrîni şi sedentari, în timp ce nomazii, săraci, nu vor mai ţine seama de graniţe.

Dar, după această etapă, numită "hyperpiaţă" de Attali, vor apărea forţe altruiste, capabile să schimbe viitorul. Dacă nu pică bomba! Despre acestea, în următoarea postare.

P.S. Băieţii deştepţi din Hexagon au scos şi un album BD, după cartea lui Attali!

11 comentarii:

  1. Hestround a spus:
    Cam seamana a realitate previziunile pe 50 de ani...statele indatorate au devenit deja mai slabe, acceptind conditiile impuse pentru acordarea imprumuturilor, altele decit cele privind dobinzile platite la aceste imprumuturi, cit despre evitarea impozitelor mari...ha, ha, ar trebui sa faca o vizita in Romania autorul...
    - Ordinea politica ESTE DICTATA de companiile multinationale cu interese in anumite zone...nimic nou
    - Asta cu progresul tehnologic care ne va permite sa fim proprii politisti...hm....si cu autoritatea investita de catre stat in respectivul functionar cum ramine ? ne intoarcem la ochi pentru ochi ?
    - Razboaie pentru resurse sint si acum, iarasi, nimic nou...
    -Deasemenea, aruncati o privire la topul Forbes sau la mai neaosul Top 300 sa vedeti in miinile cui se concentreaza resursele...
    Parerea mea e ca nu e cine stie ce dificil sa prezici lucrurile astea, din moment ce se intimpla deja, si de Cassandre ne-am cam plictisit, sincer.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Singura fidelitate care va rămîne va fi faţă de tine însuţi."

    ... cam tot asa a fost si pina acum :(.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ţi s-a făcut teamă de viitor, domn Cristi? Să nu ţi se facă. Într-un fel, toate previziunile lui Attali sunt deja prezent, dar nu la Piteşti. Noi suntem cu 100 de ani în urmă. Aşa că, smile, life is beautiful!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru BD. Nu stiam de el. Mai multe detalii?

    RăspundețiȘtergere
  5. Hestround - mai precis, vom angaja politisti privati... Apoi, poate ca ne vom upgrada corpul si cu niscaiva arme. Stai sa vezi si urmatoarele previziuni!

    X - trist, nu? Are Houellebecq un roman care descrie foarte bine starea asta de insingurare hedonica... "Particule elementare"

    Mişu - cind esti tinar, viitorul te atrage, cind esti batrin... te sperie! De ce oare? Că doar nu-l mai apuci!

    Lanternativa - vezi la http://www.editions-delcourt.fr/aller_plus_loin/dossiers_bd/une_breve_histoire_de_l_avenir

    RăspundețiȘtergere
  6. da, am citit cartea (http://literelibere.blogspot.com/2008/10/scurt-istorie-viitorului-jacques-attali.html).

    Deja se simt previziunile lui. Viitorul suna rau, vor fi ani grei. Si daca nu pica bomba, precum spuneai, vor veni vremuri mai bune dar eu nu voi trai sa le vad:).

    RăspundețiȘtergere
  7. E doar o carte .
    N-o nega , n-o aproba , n-o baga in seama . Citeste printre randuri . Daca e tradusa , te rog sa mi-o imprumuti ... eventual la schimb (tot cu imprumut) am si eu destule bazaconii ...
    BineTze !

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut,
    Tipul este absolut cretin, am citit cartea, nici urma de logica sau analiza. Speculatie cap-coada. Batranul face si el un ban.

    Doua lucruri se vor vinde intodeuna (in afara de sex) Conspiratiile si Apocaliptica. In afara de asta un imbecil :) ca toata stanga franceza!

    RăspundețiȘtergere
  9. DoarATÎT - Cam bizară atitudinea ta. dacă nu negi, nu aprobi, nu bagi în seamă o carte, ce nevoie mai ai s-o împrumuţi? :) Altfel, bun venit!

    Theo-Phil: Chiar dacă e de stînga, Attali nu e nici pe departe un imbecil... Ce, dreapta are monopolul inteligenţei? Mie mi se pare absolut spectaculos modul în care rezumă istoria omenirii, între teocraţie, imperiu şi piaţă. Iar partea de prognoză... e logică şi realistă. Dar, de gustibus...

    RăspundețiȘtergere
  10. Plictisitor, omu' o fi bun la economie, dar vorbeste de trasaturile naturii umana la viitor...de parca n-au fost si nici nu sunt prezente de 40.000 de ani :)). Nimic nou, doar instrumentele de manevra difera, esenta este aceeasi. La un moment dat se vor agresa intre ei - post sau ante factum NWO sau cum se numeste crezul lor. P.S. Oricum ar fi, este interesant ce s-a intamplat si ce urmeaza sa se intample.

    RăspundețiȘtergere