miercuri, aprilie 02, 2008

Criza insulelor Falkland


2 aprilie 1982 – Trupe argentiniene debarcă în insulele Falkland, declanşînd “războiul Malvinelor”, dintre Argentina şi Marea Britanie (2.04 – 14.06.1982).

Plasat în sudul Atlanticului, la o mie de kilometri de coasta argentiniană, arhipelegul Falkland are vreo două sute de insuliţe, pe care trăiesc 1 800 de păstori şi 600 000 de oi ! Nu excelează în bogăţii ale subsolului şi nici nu controlează cine ştie ce strîmtoare strategică. Totuşi, de 150 de ani exista un diferend între Londra şi Buenos Aires, privitor la posesia insulelor, iar şeful statului argentinian, generalul Galtieri, a considerat că invadarea insulelor îi va creşte prestigiul în ochii naţiunii sale, cam dezamăgită de insuccesele economice ale juntei aflate la putere. Pe 2 aprilie, soldaţii săi debarcă la Port Stanley, capitala insulelor, şi iau controlul arhipelagului. Marea Britanie reacţionează ferm, Margaret Thatcher promite o ripostă pe măsură, Argentina e izolată la ONU, Consiliul de Securitate emite o rezoluţie care cere argentinienilor să se retragă, Statele Unite se abţin, iar războiul izbucneşte. Un distrugător şi două fregate britanice sînt scufundate de aviaţia argentiniană, dar infanteriştii Regatului nu pot fi opriţi să debarce. După două luni de lupte, cu sute de morţi de ambele părţi, insulele Falkland revin sub control britanic, chiar dacă, formal, nu s-a semnat niciodată un tratat de pace. Două luni de lupte, aşadar, pentru cîteva sute de kilometri pătraţi !

3 comentarii:

  1. Sa nu uitam ca Port Stanley a fost cucerit de englezi cu doar 12 luptatori MI6 care au pus stapanire pe postul de radio si tv local. Prin manevre de diversiune l-a facut pe generalul Leopoldo Galtieri sa-si mute trupele in alta zona fata de cea in care au debarcat infanteristii englezi. Si sa nu uit, navele engleze au fost scufundate de rachete de provenienta britanica pe care argentienii le achizitionasera chiar in ianuarie 1982.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ştiu de ce rămăsesem cu impresia ca rachetele erau franţuzeşti...

    RăspundețiȘtergere
  3. Da maestre ai dreptate - "La izbucnirea conflictului, intre Franta si Argentina, era în curs de derulare un contract pentru 12 avioane Super Etendard şi 20 rachete aer-navă Exocet, din care fuseseră livrate doar cinci avioane şi cinci rachete. Despre faptul că acestea au produs pierderi impresionante flotei britanice două distrugătoare şi o navă portcontainer"
    Doru Mitrus

    RăspundețiȘtergere