sâmbătă, aprilie 12, 2008

Cabala buzelor rujate


12 aprilie 1962 – A murit Constantin Gane, autor al unor istorii romanţate, între care şi “Trecute vieţi de doamne şi domniţe” (n. 27.03.1885)

Păcat că lumea nu-l mai citeşte pe Gane, aşa zaharisit şi romanţat cum îl consideră unii ! Pentru publicul larg, „Doamnele şi domniţele...” ar bate orice telenovelă, atît de iscusit sînt împletite firele intrigilor, atît de scandaloase – acţiunile ! Pentru istorici, lectura ar lămuri legăturile de sînge ale marilor familii boiereşti de la noi, mai ceva decît o face Almanahul Gotha, pentru aristocraţia europeană ! Iar pentru ziarişti şi analişti politici folosul ar fi şi mai grozav – am înţelege că, în spatele personajelor ce fac istoria, stau femeile ! Ambiţioase sau zgîrcite, cu fumuri de mărire sau dulceaţă muierească, ele sînt „cauzele ascunse” ale acţiunilor domnilor politicieni ! Mai ţineţi minte cum doamna Geoană zicea în presă că 30 la sută din succesul soţului i se datorează ? Noi nu ne îndoim ! Despre doamna Băsescu ce să mai spunem ? Distinsa nu s-a încurcat în procente, nu ! Se întreţinea tete-a-tete cu George W. Bush, supermanul american, precum şi cu Putin. Iar despre doamnele Tăriceanu şi Videanu, amîndouă blonde platinate şi şuviţate, amîndouă păpuşi de porţelan de Saxa, orice cuvînt profan e de prisos. Aoleu, era să o uit pe blonda mortală a Palatului Cotroceni – Elenaaaaaaa Udrea ! Asta e, fraţilor, avem de-a face cu o cabală a buzelor rujate şi a ciorapilor de mătase ! Pentru un zîmbet fermecător, o ţară întreagă intră în NATO, pentru un dans provocator – se duce dracu’ PIB-ul, pentru o lacrimă în colţul ochiului cade Guvernul ! Ştia el Gane ce ştia...

6 comentarii:

  1. Felicitari maestre, am inteles ca ati scos o noua carte. Toate cele bune si sa moara dusmanii de ciuda... stiti care!!!
    Cu stima, Doru Mitrus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos, Doru, si te astept la lansare! Joi, 17 aprilie, ora 17, la Biblioteca judeteana. Am pus deoparte o carte, pentru tine... Dusmani? Care dusmani?

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari! "Crima pentru un loc de parcare" e un titlu mai mult decat interesant. Pe cand va fi cartea disponibila online?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, Willy!
    Voi inaugura un alt blog, mai personal, pe care voi pune fragmente din carte, note de lectură, idei, fotografii! Va fi un adevarat jurnal pe net. Stai pe-aproape, ca vine...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, Cristi!
    Mi-ar fi placut sa-ti scriu sub textul despre Beckett sau sub cel despre Tzara... De fapt, acolo ar fi de povestit...
    Dar e mai potrivit aici sa te felicit si eu pentru carte. Sint curioasa! Sa citim si sa auzim numai de bine!

    P.S.: Abia astept sa vad si noul blog.

    RăspundețiȘtergere
  6. O, ce pozişoară frumoasă... Se poarta bucle... Mersi pentru urari,cartea e o culegere de articole... voi pune pe net chestiile mai culturale, mai cu miez... lăsînd la o parte comentariul politic. Putintica rabdare!

    RăspundețiȘtergere