duminică, decembrie 11, 2011
Da, acum există!
Americanii au 263 de supercomputere, arhitecturi de calcul complexe, capabile să efectueze 10 la puterea șaptesprezecea operațiuni matematice pe secundă. Bine ascunse în campusuri universitare sau în clădiri guvernamentale, aceste mașini asigură supremația americană în domeniul militar, modelează sisteme complexe precum cel al climei și sparg cele mai complicate coduri. Cu ajutorul lor poți configura un motor cu reacție sau un virus, poți controla piețe sau supraveghea oameni. De aceea, sînt o resursă de neprețuit. Acest lucru l-au învățat și chinezii, care au construit, în ultimii zece ani, 74 de supercomputere. Mai mult, Imperiul de Mijloc a creat recent cea mai puternică mașină de calcul, botezată “Calea lactee”, care este deservit de o armată de savanți, plătiți regește de guvernul de la Beijing. Americanii nu se lasă – proiectul “Seqvoia”, dezvoltat în Laboratorul Național “Lawrence Livermore”, din San Francisco, va atinge o putere de calcul de 10 la puterea 18 operații pe secundă. Ce nume poetice dar și ce provocări la adresa spiritului uman! Pînă acum, nimeni n-a scris soft pentru asemenea monștri. Și nimeni nu știe ce se va întîmpla în momentul în care aceste supercomputere vor fi interconectate (ceea ce China va face în următorii cinci ani). Se va atinge oare masa critică de complexitate a structurii care să genereze conștiința de sine? Mulți savanți se tem că da. E ca în povestea aceea a lui Arthur C. Clarke, în care oamenii construiesc cel mai mare computer din lume și îi pun întrebarea supremă: Există Dumnezeu? După o scurtă perioadă de calcul, computerul răspunde: Da, acum există!
ma rog, la fel de bine ne-am putea intreba daca proliferarea creierelor umane [7 miliarde in momentul de fata] va produce o "masa critica de complexitate capabila sa genereze constiinta de sine" [adica o meta-constiinta umana, pt care fiecare individ sa fie precum o celula dintr-un organism care o transcende].
RăspundețiȘtergeredesigur ca asta nu se va intampla nici cand vom fi 100 de miliarde, niciodata. de ce ar fi altfel cu inteligenta artificiala? mi se pare o pura proliferare pe orizontala, nimic mai mult.
Marxiştii şi informaticienii cred că acumulările cantitative generează salturi calitative :)
RăspundețiȘtergere