miercuri, septembrie 29, 2010
O idee - reinstaurarea Monarhiei în România
Revista „Forbes” România a întrebat mai multe creiere luminate care cred c-a fost cea mai bună idee din trecutul recent al României. Răspunsul nu e greu de ghicit – aderarea la UE şi la NATO. Apoi, pe termen mai lung, aducerea unui domn străin în Principate. Plecînd de aici, oare n-ar fi bine să repetăm această ispravă şi să reinstaurăm în drepturi Monarhia? Astfel, am cîştiga un arbitru imparţial, deasupra pasiunilor politice, am strînge legăturile cu Marile Case Regale din Europa şi ne-am găsi cel mai original brand de ţară – în definitiv, am fi singura monarhie din Centrul şi Estul Europei! Ideea a mai fost vehiculată, la începutul anilor ’90, dar n-a prins, pentru că abia ieşisem din comunism. Acum, noile generaţii s-ar putea s-o accepte. Ce ziceţi?
O idee bună, chiar dacă nerealizabilă. Nu cred să se acumuleze vreodată suficientă voință politică pentru implementarea acesteia. Poporul ar vrea să aibă o instanță supremă, un tătuc. Iar dacă acest tătuc este și de viță nobilă, cu atât mai bine. Problema cu poporul e că românii educați în comunism încă sunt îndoctrinați împotriva monarhiei iar cei tineri sunt indiferenți. Personal, mi-ar plăcea să fiu supus unui monarh. Familia noastră regală îmi dă impresia că este în slujba țării chiar și fără ca membrii săi să aibă funcții oficiale în stat. Mă atrage ideea unei instanțe supreme care să nu depindă de vreun partid sau grup de interese. Țara cred că ar fi mai bine reprezentată la nivel internațional, membrii familiei regale vorbesc limba diplomației.
RăspundețiȘtergereVoinţa politică s-ar putea naşte mai uşor decît credem, dacă actuala criză economică va continua... Convinşi că n-au soluţii, politicienii s-ar putea lăsa atraşi de o schimbare tranşantă a sistemului - mai ales că nu-i afectează pe ei ci numai pe Băsescu... Iar poporul poate fi convins, în caz de plebicist, vorba lui Caragiale :)
RăspundețiȘtergeredaca tot ne ceri opinia, si cu riscul de-a parea „gica contra” :), eu as spune ca nu e o idee prea buna revenirea monarhiei. de ce spun asta? in primul rand europenii, care mai au monarhii, nu stiu cum sa scape de ele. de ce? e adevarat, sunt pitoresti, dau frumos, unele au adus chiar un lejer echilibru in tara lor, o perioada dar, aceste monarhii sunt foarte costisitoare. costa foarte scump sa intretii regii, odraslele, curtea, palatele. spaniolii se plangeau prin 2007 ca trebuiau sa plateasca (oficial, adica ce e la vedere, pentru ca mai sunt plati din visterie care nu sunt la vedere) 10 milioane de euro intr-un an doar pt ca au regi. apoi cred ca monarhia e un concept incompatibil cu democratia. monarhia se bazeaza pe un privilegiu automat iar democratia pe egalitatea in drepturi a tuturor cetatenilor. probabil o sa-mi spui ca exista tari europene cu democratii puternice si cu monarhii. e adevarat dar acolo monarhiile sunt decorative. daca vrei o monarhie, cum reiese din postare, atunci trebuie sa te duci cu gandul la Iordania, de exemplu (un exemplu bland, bineinteles). la ora actuala cred ca monarhia e pe moarte in Europa. si, dupa mine, azi, oamenii ar trebui sa inceapa deja sa se gandeasca la eliminarea ideii de politicieni (o clasa intretinuta de cetateni care mai mult incurca decat ne descurca).
RăspundețiȘtergereBoboru' vrea barabule şi fasule, iar tu îi dai rege. Când are chef de rege, îi are pe Tortică şi pe celălalt, uitai cum îi zice. Dar, oricum, e frumoasă ideea. Ca orice... idee.
RăspundețiȘtergereOceania - Şi preşedinţia costă. Poate nu la nivelul de 10 mil euro per an dar... În plus, nu uita - statul roman a retrocedat bunurile Coroanei - Castelul Peleş, Săvîrşin etc... dar continua sa cheltuie cu Palatul Cotroceni, monstrul Parlamentului, protocolul de stat. Poate ca, una peste alta, Monarhia ar fi chiar mai ieftină! Cît despre incompatibilitatea democraţiei cu monarhia - cine zice ca democraţia e cea mai buna formă de guvernare?
RăspundețiȘtergereMishu - Nu confunda poporul român cu populaţia ţigănească. În plus, ai citit destule memorii din interbelic - regele Mihai a fost iubit de oamenii simpli.
Mai există popor român? Unde? Cu coloana vertebrală frântă şi cu ochii beliţi în tabelul cu gigacaloria? Ha, ha, ha... Pariul poporului ăstuia nu este monarhia, nici republica... Este... dacă mai poate să stea drept şi să privească înainte. Lasă-le naibii de familii regale scăpătate şi de scrieri interbelice! Văd zilnic o grămadă de români care, pentru un troc de mâncare şi 5 lei în plus, ar vinde-o şi pe mă-sa. De aici plecăm cu judecata. (dealtfel, vezi şi tu ştirile.) Şi acum te întreb eu... Crezi că vreo monarhie poate schimba toate astea? Mă tem că are dreptate Oceania. Orice rege ar veni la bani şi privilegii. Nu să umple burţile prostimii :) Restul, stânga, dreapta, monarhie, republică - sunt vorbe.
RăspundețiȘtergereMisu - Cinismul nu te prinde. Pur şi simplu eşti prea tînăr. În plus, pentru judecăţi corecte, îţi recomand să nu confunzi destinul unui popor cu destinul unor indivizi care fac parte din el. Astfel, vei ieşi din zona opiniilor şi vei trece în cea a judecăţilor - vei descoperi chiar puterea argumentelor :)
RăspundețiȘtergereUnde mi-era capul? Deci eu vorbeam despre excepţii, nu despre starea generală. Scuze, n-am ştiut că suntem la fel de prosperi ca Germania şi doar vreo câţiva indivizi sunt pe aici, pe la noi, îndobitociţi şi mizerabilizaţi. Nici nu mai e vorba de opinii sau de judecăţi personale. Trebuie doar să te uiţi în jurul tău. Şi în liniştea & prosperitatea generală, ultima tuşă era monarhia. (Nu că n-aş fi de acord cu ea, eu sunt de acord cu orice, doar că uneori fac pe nebunul şi merg în zig-zag...)
RăspundețiȘtergereAltfel, argumente se pot găsi oricând - şi pentru orice. De la Attila până la Hitler (pe partea răului)şi de la Buda până la Iisus (pe partea binelui) e plin de argumente.
Ca să revin la chestiune - TOCMAI pentru că nu trăim ca-n Germania, monarhia poate fi un antidot la anomia ce ne pîndeşte. Scuze, am uitat că vrei totdeauna să ai ultimul cuvînt :))
RăspundețiȘtergereReinstaurarea monarhiei ar putea insemna iesirea Romaniei din antichitate si dirijarea noastra catre civilizatie. Numai noi, tinerii putem aspira la aceasta schimbare nobila ca cei din spatele nostru sunt mult prea lasi si grosolani. Traiasca Regele !
RăspundețiȘtergereAnonim - sper să primiți printre voi, tinerii, și pe unul ca mine, ceva mai ... din spate. Regele și Patria!
RăspundețiȘtergere