marți, mai 05, 2009
Veliko Tarnovo – la curtea fraţilor Asan (I)
Fortăreaţa Asăneştilor
Belvedere
Centrul vechi
Oraşul ridicat pe trei coline
Iantra cea frumos curgătoare
Case peste case, cît vezi cu ochii. Se sprijină, se înghesuie, se caţără. O pădure geometrică acoperă versantul abrupt. Din goana maşinii, nici n-ai timp să te miri. Drumul intră brusc într-un tunel sfredelit în stîncă. Am ajuns la Veliko Tarnovo. Mai precis, sub Veliko Tarnovo…
Dacă aveţi chef de o ieşire în străinătate dar dispuneţi de un buget redus, aici e de voi. La 120 de km de Giurgiu, în mijlocul masivului Stara Planina, bătrînii munţi ai Bulgariei, oraşul Veliko Tarnovo îşi atrage turiştii prin cîteva atu-uri remarcabile. Iubitorii de natură vor fi încîntaţi de curăţenia zonei, de pădurile seculare pe care vecinii noştri nu s-au grăbit să le taie, de liniştea împrejurimilor. Amatorii de escaladă sportivă îşi vor găsi peretele ideal pentru căţărare, nostalgicii trecutului vor avea parte de vestigii istorice iar petrecăreţii se vor bucura de bere ieftină şi bună! Adăugaţi la toate acestea drumuri ca-n palmă şi ospitalitatea localnicilor. Aţi obţinut reţeta unei excursii reuşite. Pe care noi am testat-o din plin, cu ocazia mini-vacanţei de 1 mai.
Un Monte Carlo balcanic
Joi pe la prînz, trecem prin vama Giurgiu ca prin brînză, cu buletinul în mînă şi cu bani potriviţi în buzunare. Taxa de pod este 25 de lei, iar la bulgari trebuie să cumperi şi o vignietă pentru drumurile europene – cinci euro, valabilă o săptămînă. Apoi, cu vignieta lipită frumos pe parbriz (să n-avem probleme cu poliţia), intrăm pe centura oraşului Ruse şi pe-aici ţi-e drumul (E85!), către Sofia. Soare, asfalt bun, cîmpuri lucrate pînă la orizont. Altă ţară… În ciuda temerilor noastre, traficul este mai lejer ca-n România, maşinile – mai vechi, poliţia – mai absentă ca niciodată! Ştiam de la alţi călători că bulgarii sunt ciudaţi, au limitări de viteză unde te-aştepţi mai puţin şi poţi fi vînat cu radare-pistol, imposibil de anticipat, aşa că şofăm cuminte. Drumul n-are nimic spectaculos, urcă şi coboară, ocolind localităţile, din care nu vedem decît spatele unor blocuri, cam ca la Topoloveni. Dar nici nu te poţi rătăci – panourile indicatoare sunt scrise şi în grafie latină. Aşa că, preţ de un ceas jumătate, părăsim drumul european, intrînd în Veliko Tarnovo.
Aici, altă socoteală. Oraşul e situat pitoresc, pe malurile abrupte ale rîului Iantra, în mijlocul unor păduri seculare. Străzile sunt înguste, cu sens unic (că n-au loc două maşini una pe lîngă alta…), iar casele vechi au parterul de piatră şi etajul din lemn tencuit. Coborînd din maşină, putem să jurăm că suntem la Sinaia. Ca să ne obişnuim, facem o mică plimbare de recunoaştere şi ne dăm seama că, din fericire, sunt două Veliko Tarnovo, unul istoric şi altul de pe timpul lui Jivkov. Comuniştii şi-au construit separat blocurile şi judeţeana de partid, lăsînd neatins nucleul vechi de locuire. Nici n-ar fi putut altfel… Ţesutul urban este atît de compact încît, pur şi simplu, nu există loc să arunci un ac. Ne plimbăm pe străzile pietruite din jurul bazarului Samovodensky şi, credeţi-mă, în jur sînt case peste case, cît vezi cu ochii! Renovate, transformate în magazine de suveniruri sau galerii de artă, ele se sprijină perete în perete, se înghesuie, se caţără. O pădure geometrică acoperă versantul abrupt, ca-n Monte Carlo. Şoseaua europeană trece pe sub oraş, prin două tuneluri, sfredelite în stîncă. Din loc în loc, platforme deschise îngăduie călătorilor să privească spre o fortăreaţă enormă, numită Ţareveţ, adică Locul Ţarului. Aici, pe la 1200, doi fraţi vlahi, Petru şi Asan, au sfidat puterea de la Constantinopol, iar al treilea dintre Asăneşti, Ioniţă, s-a declarat rege al bulgarilor şi al românilor.
Foarte fain scris! Am observat o chestie la bulgari, cel putin in veliko. Au mai mult common sense, toti avea si nu cred ca doar din motive financiare masini mici de oras gen opel corsa. Nu am vazut SUV-uri cam nicaieri
RăspundețiȘtergerePaul - Aşa este. De altfel, pe uliţele din Veliko, greu încape SUV-ul...
RăspundețiȘtergere