marți, iulie 01, 2008
Lady D
1961 - S-a născut Diana Frances Spencer, Prinţesă de Wales (m. 31.08.1997)
De ce femeile frumoase trebuie să moară tinere? Cît de crud trebuie să fie regizorul vieţii noastre ca să ne scoată din scenă în punctul culminant? Lady D avea numai 36 de ani cînd Mercedesul ce-o ducea departe de paparazzi s-a zdrobit, cu 200 de km la oră, de pilonii unui pasaj subteran din Paris. Tocmai îşi învinsese depresia trăită în urma divorţului de prinţul Charles, negocierile cu Casa Regală se terminaseră cu bine iar relaţia ei cu miliardarul egiptean Dodi Al Fayed o făcea fericită. Tabloidele britanice plătiseră 3 milioane de de dolari pentru o fotografie cu Diana şi Dodi sărutându-se pe yachtul miliardarului dar nimeni n-o privea cu ochi răi. Din contră – în urma campaniilor umanitare în favoarea bolnavilor de SIDA, prestigiul Prinţesei ajunsese la apogeu. A venit însă acea clipă nenorocită. Diana, încă în viaţă, însă cu răni grave la nivelul pieptului, a fost dusă la spitalul Pitie-Salpetriere. A mai rezistat cîteva minute, intrînd apoi în stop cardiac. Chirurgii nu au reuşit să o resusciteze, iar la ora 3 dimineaţa i-a fost stabilit decesul. Moartea sa tragică a impresionat pe toată lumea. Persoane îndoliate au adus peste două milioane de buchete de flori la palatele regale şi au stat la coadă peste 12 ore pentru a se semna în cartea de condoleanţe. Peste 3.500 de linii telefonice au fost deschise pentru donaţii într-un fond comemorativ, unde s-au adunat 133 de milioane de dolari. La înmormîntare, în timp ce Elton John cînta “Candle in the Wind” iar mulţimea îşi ridicase ochii înlăcrimaţi către cer, scrîşnind: “De ce, Doamne, de ce?”, s-a auzit o voce de sus zicînd: “Mie îmi place să culeg cele mai frumoase flori!”.
Cred că întreaga viaţă a prinţesei este interesantă, nu doar finalul acesteia. Poate ar fi meritat să insistaţi mai mult asupra a felului cum a trăit. Adevărul e că ultima impresie contează, aşa că nu pot spune că nu înţeleg perfect rostul şi alcătuirea acestui articol.
RăspundețiȘtergereO mică sugestie: la sfârşitul fiecărui articol ar merge un link spre articolul de pe Wikipedia cu evenimentele din ziua respectivă.
Din cauza ca mass media e asa cum o stim (si fiind asa cum o stim a educat publicul ca atare), cat timp Lady D a fost in viata erau mult mai interesante aventurile ei, reale sau inchipuite, decat actiunile caritabile. Faptul ca publicul britanic o simpatiza si atunci are mai mult de-a face cu ea fiind in contre cu familia regala decat cu campaniile ei umanitare. A trebuit sa moara pentru ca tot ceea ce a facut in viata sa fie apreciat si aclamat de publicul larg nu doar de cei direct implicati. Astia suntem ca specie si ar trebui sa ne fie rusine.
RăspundețiȘtergere