luni, ianuarie 21, 2008

De ce nu renunţă ruşii la Basarabia


21 ianuarie 1898 - S-a născut G. I. Brătianu, istoric, om politic, membru al Academiei Române. A murit în închisoare, la Sighetul Marmaţiei, la 24.04.1953.

Dacă nu i-ar fi frînt viaţa comuniştii, Gheorghe Brătianu ar fi fost, fără îndoială, părintele unei respectabile şcoli româneşti de geopolitică. Lucrarea sa intitulată “Marea Neagră” conţine idei de această factură, urmărind cum un spaţiu geografic particularizează istoria populaţiilor trăitoare acolo. Conflictele, viaţa economică şi politica, demonstrează Brătianu, sînt rezultatele unei aşezări aparte. Puterile continentale au altă istorie decît naţiunile maritime, iar căile de comerţ urmează albia apelor curgătoare, traversează mări sau cîmpii şi sînt controlate de strîmtori sau trecători, pe care şi le dispută cu toatele. Citindu-l pe Brătianu înţelegi de ce s-a luptat atît Ştefan cel Mare să ocupe Cetatea Albă şi să întărească aşezările dintre Prut şi Nistru, puncte vamale importante, pricepi, de asemenea, de ce nu renunţă ruşii, acum, la Basarabia… Dacă nu venea peste noi potopul roşu, Gheorghe Brătianu ar fi putut să conducă diplomaţia românească în mod abil, învăţîndu-şi ambasadorii să valorifice potenţialul comercial al unei ţări de frontieră, spaţiu tampon între Est şi Vest, idee pe care a prins-o şi un texan ca George W. Bush. Dar istoria nu se face cu “dacă”…

PS. În poză, Cetatea Albă - cam aşa construia Ştefan cel Mare...

2 comentarii:

  1. Intreaba ghizii ucrainieni de la "Bielgorod" si o sa-ti spuna ca cetatea a fost construita fie de "Kievan Rus'", fie de bravii cazaci :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai ce sa spuna si ei... In orice caz, documente scrise mentioneaza lucrarile de intarire pe care le-a f[cut Stefan la Cetatea Alba! Si nu sint documente moldovenesti...

    RăspundețiȘtergere