joi, septembrie 04, 2008

Joc de echipă


1963 – A murit Robert Schuman, prim-ministru al Franţei, ministru de externe, primul preşedinte al Parlamentului European, întemeiat în 1958 (n. 29.06.1886)

Cum să împaci două ţări care şi-au disputat de-a lungul timpului, trecînd prin războaie sîngeroase, o regiune bogată în resurse ? Asta era problema care stătea în faţa premierului Robert Schuman, după 1945, cînd francezii şi germanii se uitau chiorîş unii la alţii, din cauza Alsaciei şi Lorenei. Cum să gestionezi o duşmănie veche, cum s-o transformi într-o forţă de dezvoltare ? Din această stare de spirit s-a născut vestitul Plan Schuman care, în fond, era o idée simplă dar teribil de curajoasă – dacă doi adversari nu se înţeleg, apelează la un arbitru neutru… Resursele de cărbune şi producţia de oţel a celor două ţări treceau sub autoritatea unei comisii de arbitraj, care lua decizii. Aşa a apărut Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, una dintre etapele constituirii Pieţei Comune. Integrînd jucătorii izolaţi într-o echipă, disensiunile tind să se reducă. Sigur, jocul de echipă este mai complicat şi antrenorii costă – aşa cum au putut constata europenii, în ultimii 50 de ani, urmărind evoluţia tehnocraţilor de la Strasbourg. Dar, comparînd cîştigurile cu pierderile, a fost mai bine iar drumul spre Statele Unite ale Europei s-a deschis. Morala ? Pentru noi, Transilvania s-a dovedit cheia de intrare în Europa. Împreună cu ungurii...

miercuri, septembrie 03, 2008

Presa la ea acasă


1900 – A apărut primul număr al cotidianului londonez “Daily Express”

Invenţie a secolului al XVIII-lea, ziarul (daily) continuă să fie un mijloc de informare în masă cu audienţă. Britanicii impart aceste publicaţii în quality papers, ziare de format mare, axate pe prezentarea evenimentelor interne şi internaţionale, bine scrise şi cu informaţie abundentă, şi tabloids, de format mic, bogat ilustrate, interesate mai mult de viaţa celebrităţilor şi de can-can-uri. Reflectînd preferinţele unei societăţi bine stratificate, şi unele şi altele au tradiţie şi istorie. De exemplu, The Times, etalonul quality papers, a fost fondat în 1785 ! El reflectă, s-a spus, opinia celor din stratul de sus al societăţii britanice. Daily Express are şi el, iată, peste o sută de ani în spate şi a fost mereu alături de partidul conservator. Stînga îşi are presa ei, de exemplu Daily Mirror, născut în 1903, cunoscut pentru duritatea punctelor de vedere apărate. În total, britanicii au la dispoziţie 11 cotidiane naţionale. Tirajele diferă. Times are circa 400 de mii de exemplare, în timp ce Daily Express publică un milion şi jumătate de exemplare iar Mirror – trei milioane, la care se adaugă suplimentele şi ediţiile de week-end ! Comparaţi cu presa din România, unde cel mai popular tabloid, Libertatea, nu depăşeşte 800de mii de exemplare…

marți, septembrie 02, 2008

Vivat burghezia !

1829 - Semnarea Tratatului de pace ruso-turc, la Adrianopol.

Istoria unei ţări poate fi înţeleasă mai bine urmărind fenomenul schimburilor comerciale şi clasa socială care se ocupă cu valorile de schimb – burghezia ! Tratarea economică a istoriei nu a fost inventată de marxişti – pe la 1925, Ştefan Zeletin îşi publica o carte numită “Burghezia română”. Marea noutate a lucrării era aceea că plasa naşterea acestei clase sociale după Pacea de la Adrianopol, din 1829. De ce ? Pentru că, în privinţa Ţărilor Române, prevederile principale erau: restituirea către Ţara Românească a cetăţilor turceşti de pe malul stâng al Dunării, numirea domnilor pe viaţă, abolirea monopolului turcesc asupra comerţului Principatelor, dreptul de navigaţie pe Dunăre cu nave proprii, menţinerea ocupaţiei ruseşti şi obligaţia Turciei de a recunoaşte şi confirma regulamentele administrative elaborate de reprezentanţii ruşi. Adică stabilitate legislativă şi dreptul la liber schimb. Din acest moment, explozia economică era posibilă. Precum şi intrarea Ţărilor Române în modernitate…

luni, septembrie 01, 2008

Computere şi cimpanzei


1994, Rusia – Campionul mondial la şah Kasparov este învins de un computer

Poate fi copiată mintea omenească într-o maşină ? Specialiştii în computere spun că este posibil, cel puţin parţial. Computerele gîndesc algoritmic, adică prelucrează date urmînd un set de instrucţiuni. Compară, numără, aleg variante, optimizează. De aceea un joc precum şahul, avînd un număr finit de reguli şi o strategie de cîştig neechivocă, poate să fie învăţat de o maşină care, iată!, a fost capabilă să-l înfrîngă pe campionul uman. Mai mult, există o ramură a cercetării, numită Inteligenţă Artificială (sau, mai modest, Inteligenţă Simulată), care învaţă computerele cum să... înveţe ! La această oră, mai multe entităţi sintetice evoluează în medii de laborator, învăţînd prin încercare şi eroare. Un fel de darwinism al maşinilor. Trebuie să ne îngrijorăm, la fel ca în cazul experimentelor genetice ? Greu de spus... Miezul problemei este dacă o astfel de construcţie poate să capete conştiinţă de sine, odată cu sporirea complexităţii. Se va putea ea percepe „din exterior” ca o existenţă unică ? Să nu uităm că această însuşire apare relativ tîrziu şi în natură. Un cîine, uitîndu-se în oglindă, crede că vede alt cîine. Abia cimpanzeii realizează că e vorba de propria imagine...